El candidat d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha plantejat la possibilitat d'il·legalitzar el PP basant-se en el fet que la sentència del cas Gürtel l'equipara a una organització criminal, just un dia després que l'Assemblea de Madrid aprovés una proposta no de llei per il·legalitzar les formacions independentistes.

"Si em pregunten sobre la compatibilitat entre partits i democràcia el primer que em ve al cap és Vox, i sobre la possibilitat d'il·legalitzar un partit em ve al cap el PP", ha assegurat el líder dels comuns en una atenció a mitjans a Barcelona, i ha afegit després que els populars "tenen més casos de corrupció que diputats al Congrés".

A més, també ha retret al PSOE que no sigui "tan ràpid de reflexos" en recórrer la proposta de l'Assemblea de Madrid, que és fora de les seves competències, com sí que ho ha estat amb les del Parlament de Catalunya.

Asens ha volgut respondre així a la proposta feta per l'Assemblea de Madrid amb els vots favorables de PP, Cs i Vox i els ha recordat que la il·legalització de partits "no és del seu àmbit competencial". Ha recordat, a més, que a Catalunya ja s'han recorregut al Tribunal Constitucional algunes propostes fetes pel Parlament, com la reprovació de la monarquia, i ha retret al PSOE el canvi d'actitud del govern entre els dos territoris.

En el cas del PP, Asens els ha recriminat tots els casos de corrupció i ha recordat que la llei de Partits estableix que es poden il·legaltizar les formacions que utilitzin mitjans criminals o tinguin objectius criminals.

Així, el candidat ha apuntat que "si s'obre el debat", el primer que s'ha de plantejar és la il·legalització del PP, encara que ha matisat després que no els sembla que "il·legalitzar partits sigui compatible amb el sistema democràtic". També ha carregat contra Vox, a qui ha considerat "poc compatible" amb la democràcia, encara que no n'ha demanat la il·legalització.

Campanya 'Haz que no pase' per captar el votant socialista

Els comuns han engegat, a més, una campanya d'última hora per captar el votant que dubta entre el PSC i En Comú Podem, a qui volen apel·lar advertint de la possibilitat d'un acord entre PSOE i Cs o PP. "Volem llançar un últim missatge perquè votar el PSOE és votar el dubte i la incertesa", ha explicat la número 2 de la candidatura, Aina Vidal.

Així, sota el lema Haz que no pase, en referència a l'eslògan dels socialistes a l'última campanya, els comuns han repartit 40.000 octavilles en diversos punts de l'àrea metropolitana de Barcelona. A les octavilles hi apareix el lema de la campanya i un dibuix de Pedro Sánchez encaixant la mà al líder del PP, Pablo Casado.

La formació n'ha repartit en 35 punts de Barcelona, com estacions de metro o tren; en 4 de l'Hospitalet de Llobregat i també a Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Badalona. A més, també han fet una bustiada en diversos domicilis d'un total de 140.000 octavilles.