El negociador de Sumar i futur candidat a les eleccions europees, Jaume Asens, "creu" que amb un possible nou text de la llei d'amnistia pactat entre el PSOE i Junts per Catalunya els encausats de Tsunami Democràtic (les acusacions de terrorisme als organitzadors de les protestes contra la sentència del procés) quedaran "més blindats encara" que abans. D'aquesta forma s'ha referit el dirigent dels comuns aquest diumenge a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona, des d'on ha tornat a insistir que el pacte entre els dos partits és "imminent". I és que el termini per aprovar un dictamen a la Comissió de Justícia del Congrés acaba el pròxim 7 de març, fet que obliga els dos partits a arribar a un pacte sobre el redactat final i les esmenes dels partits. 

Pressió per aprovar el text

Jaume Asens ha apressat a tenir una amnistia "el més ràpid possible" perquè, "com més tard arribi, més tard se'n podran beneficiar" els represaliats que han d'entrar a la presó. De fet, ha posat d'exemple el jove anarquista madrileny Dani Gallardo, a qui l'Audiència de Madrid va donar una setmana (tot just fa 6 dies) perquè entrés a presó per una condemna de 4 anys per desordres públics i atemptat contra agents de l'autoritat en una protesta contra la sentència del Procés. 

El líder dels comuns va donar per fet que el PSOE "no votarà en contra" de les esmenes de Junts a l'amnistia aquest dissabte. "El pacte és qüestió d’hores o dies", va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio.  “El PSOE no votarà en contra de les esmenes de Junts, i Junts no votarà en contra de la llei”, va subratllar Asens, que afirmava que el cas del president Puigdemont "està més blindat, encara" en el marc de la causa de Tsunami Democràtic. Tot i això, el secretari general de Junts, Jordi Turull, se'n va desentendre a través d'una piulada i va subratllar: "Del que diguin o especulin tercers sobre hipotètics acords de Junts, no ens en fem responsables".

"Encara més blindat"

Tot i això, Asens no ha volgut revelar el contingut del "possible acord", però sí que ha afirmat que "la gent que està ara mateix encausada per Tsunami es veurà beneficiada per la llei d'amnistia". "Blindarà els seus casos. Ja els blindava, però ara crec que quedaran més blindats encara", ha insistit Asens, que no contempla un escenari sense acord. En aquest context, el dirigent dels comuns ha celebrat l'informe de la Comissió de Venècia, que "situa les coses al seu lloc" i "fa un correctiu a la cúpula judicial espanyola" i al Partit Popular. "No és la primera clatellada que ve d'Europa, en portem moltes", ha conclòs.

De fet, el president Puigdemont ja va donar per feta una llei d'amnistia aquest dissabte durant la seva intervenció a la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República a la Torre del Bisbe d'Elna. Des d'allà, ha insistit a obrir una nova etapa per passar de la resistència, a la proposta i a la confrontació, i fer-ho, a més, "amb moral de victòria" i superant la desunió que, segons ha reconegut, tant ha perjudicat el procés. Tot i això, ha avisat que una aprovació de la llei d'amnistia no acabarà amb la repressió. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!