Els comuns arriben al nou cicle electoral en plena convulsió interna. L’avançament de les generals per part de Pedro Sánchez els va agafar amb el peu canviat i recuperant-se encara de la marxa el seu líder, Xavier Domènech qui, cansat, va plegar ara fa menys de mig any. Des de llavors, la crisi interna s'ha agreujat, amb la sortida de la líder del corrent crític sobiranista, Elisenda Alamany

Segons han confirmat fonts del partit a El Nacional, Catalunya en Comú ha decidit confiar a Jaume Asens el repte de, com a mínim, mantenir els resultats que Domènech va aconseguir com a cap de llista al Congrés dels Diputats les dues vegades que s'hi ha presentat. I això vol dir, ni més ni menys que guanyar les eleccions a Catalunya. El llistó és molt amunt. 

Aquest dijous a les 12h s'acaba el termini per presentar candidatures a les primàries del partit. I serà quan s'oficialitzarà l'anunci. Hi hagi o no opcions alternatives, la llista d'Asens, un dels homes de confiança d'Ada Colau, serà la que s'acabi imposant, perquè és la que compta amb l'aval de la direcció. 

Fa només unes setmanes, Colau havia presentat Asens, fins ara quart tinent d'alcalde de Barcelona, a les seva llista per a les municipals d'enguany i ell mateix havia descartat públicament abandonar l'Ajuntament, tot i els diversos rumors que l'enfocaven cap a Madrid. Finalment, però, l'alcaldessa ha preferit prescindir d'un dels seus homes forts per muscular la candidatura al Congrés. 

Asens, advocat, ha estat sens dubte el membre dels comuns més actiu a l'hora de denunciar la repressió contra els líders independentistes. Manté a més una excel·lent relació amb Pablo Iglesias. De fet va ser ell qui va acompanyar i gestionar la visita del líder de Podemos a la presó de Lledoners. 

En segona posició l'acompanyarà l'ecosocialista Aina Vidal i la tercera plaça serà per Gerardo Pisarello. Les primàries se celebraran entre el 12 i el 14 de març.