Jaume Asens, de Catalunya en Comú Podem, ha dedicat el seu discurs al debat d'investidura a criticar la dreta i la ultradreta. S'ha dirigit a Santiago Abascal, absent de l'hemicicle, per recriminar-li la multitud d'insults proferits al seu discurs i li ha retret que ha viscut sempre de les subvencions a desgrat de proclamar la seva oposició a les ajudes públiques. "Per a vostès la democràcia i les institucions tenen un caràcter instrumental: només la volen quan tenen el poder", ha afirmat, dirigint-se a la bancada de la dreta. Asens ha preguntat a Vox si quan diuen que usaran "tots els mitjans" per acabar amb el govern progressista es refereixen a tots els mitjans legals, que són els que els membres del pacte de govern defensen.

El diputat dels comuns ha recordat a la ultradreta que el PP es va oposar a la Constitució i més tard al divorci i al matrimoni homosexual, i s'ha dirigit directament al diputat popular Javier Maroto per dir-li que gràcies a l'esquerra ha pogut casar-se. "Els avenços socials es seguiran produint a aquest país a desgrat de vostès", ha assegurat.

Però bona part del seu discurs ha girat en torn a l'apropiació de la idea d'Espanya per part de la dreta. "Espanya és molt diversa", ha recordat i ha insistit que els portaveus d'Esquerra o de Bildu són tan Espanya com els de Vox o del PP. I s'ha dirigit amb duresa cap a aquests: "Vostès han recuperat el pitjor discurs polític del nostre país, el de l'anti-Espanya"; per recordar a continuació que aquest és "el discurs polític del franquisme". Asens ha criticat que el PP hagi parlat de traïció a Espanya, i ha afirmat que trair Espanya és robar i finançar amb el robatori les campanyes electorals. "Cap partit d'aquest hemicicle té el dret a atorgar-se la representació d'Espanya", ha afegit Asens, tot recordant que qualsevol diputat té la mateixa dignitat que un altre. "Abans que espanyols, vostès són reaccionaris", ha apuntat, dirigint-se a Vox, PP i Ciutadans. I ha afegit que no només patrimonialitzen l'Estat, sinó també la Constitució: "Vostès parlen  molt de la Constitució espanyola, però obliden els articles que parlen del dret a la vivenda o a un salari digne...".

Jaume Asens s'ha dirigit, en el seu discurs, als diputats independentistes, tot recordant que la seva posició és legítima, i els ha intentat convèncer que contribueixin a una millora de la societat espanyola. I ha recordat als diputats del Congrés les conviccions democràtiques dels diputats empresonats o exiliats, i ha agraït a alguns d'ells els seus esforços per constituir govern, malgrat la seva situació.

Asens ha advocat per un gir polític en la qüestió catalana, tot apuntant que "Europa ha demostrat la impossibilitat d'una sortida judicial al conflicte de Catalunya", i ha afegit que "cal fer política". Ha seguit el seu discurs pronosticant una ferotge oposició de la dreta al govern progressista ha afirmat que caldrà defensar la democràcia fins i tot d'alguns "togats" reaccionaris que avantposaran el seu conservadurisme a la llei. Finalment, ha conclòs el seu discurs recordant a Sánchez que estarà al front d'una coalició diversa i ha afegit que serà un honor formar part del seu equip.