L'exdiputat dels comuns i un dels fundadors de Podemos, Jaume Asens, ha anunciat aquest dimarts que es va donar de baixa de la formació fa temps. Asens ha explicat que ho va voler fer d'una manera discreta i sense fer soroll, a través d'una carta a la cúpula del partit. En una entrevista aquest dimarts al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Asens ha reconegut que ho viu "com una espècie de dol, una ruptura dolorosa" i ha afegit: "És desprendre's d'una part de la meva vida, la que m'ha configurat políticament, però ara mateix no em reconec en aquest partit". El negociador de Sumar ha assenyalat que hi ha una diferència amb el Podemos del 2015 "que vivia de l'esperit del 15-M" i el de l'actualitat. "Crec que el Podemos del 2015 està més representat en el Sumar d'avui que en el Podemos d'avui", ha reflexionat. Sobre la visió del partit de Ione Belarra, actualment, ha lamentat "que el veu molt més tancat, menys pur, menys transversal, més sectari".

Votació de la llei d'amnistia 

Sobre la votació sobre la llei d'amnistia que es vota aquest dimarts al Congrés dels Diputats, el negociador de Sumar veu possible que Junts voti aquest dimarts en contra la llei d'amnistia a la cambra baixa. "Políticament, seria una derrota que no ens podem permetre. Seria una imatge desastrosa i la ciutadania no s'ho mereix", ha afegit. En aquest sentit, ha demanat "responsabilitat" tant a Junts com al PSOE i que s'esforcin per arribar a un acord. Asens ha remarcat que hi ha un acord en el 99% del text i aposta per tirar endavant la llei i fer posteriorment una reforma per incorporar l'actual desacord. Asens entén l'esmena de Junts, però no comparteix l'estratègia del "tot o res". 

Asens ha explicat que si el ple del Congrés tomba avui l'amnistia, la llei tornaria a la Comissió de Justícia, on es podria reobrir la negociació. Així doncs, podria tornar a votar-se al ple al cap d'un mes, però ha alertat que això "pot generar molta frustració". "Entenc la posició de Junts i comparteixo la preocupació que manifesten amb les dues investigacions en curs dels jutges Aguirre i García-Castellón, però discrepo de l'estratègia de fins on estan disposats a anar. No és la fi del món si avui cau, però seria millor aprovar avui la llei i, l'endemà, impulsar una iniciativa per reformar-la. Consolidem el 99% i després anem a buscar el 100%", ha afirmat.

Crítiques a García-Castellón

En ser preguntat per la possibilitat que hi hagi persones que puguin anar a la presó abans de l'entrada en vigor de l'amnistia, ha considerat que és una "por raonable". Tanmateix, ha avisat que en la investigació del jutge de l'Audiència Nacional (AN) Manuel García-Castellón pot passar qualsevol cosa. "Qualsevol dia d'aquests, el jutge Castellón, que no sabia qui era M. Rajoy, descobreix que M. Rajoy és un pseudònim de Carles Puigdemont", ha ironitzat Asens, que ha acusat el magistrat de fer resolucions directament prevaricadores. Així mateix, preguntat pel titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha criticat que intenti suplantar al legislador "fent malabars, intentant esquivar l'aplicació" de la llei, un relat que al seu judici ha comprat el PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!