Les declaracions de la degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, defensant l'aplicació de l'article 155 i lloant la "qualitat excepcional" de la justícia espanyola en el moment actual encara porten cua. Jaume Alonso-Cuevillas, exdegà de la institució i advocat de Carles Puigdemont, ha insistit en les seves crítiques a la degana després que dissabte demanés la dimissió dels membres de la junta Jordi Pina i Olga Arderiu, advocats de la defensa en el judici al procés, i la convocatòria d'eleccions al col·legi.

Al parer de Cuevillas, el fet que la degana justifiqui públicament les actuacions dels poders legislatiu, executiu o judicial contra l'independentisme "denunciades com a injustes per a alguns —molts— dels seus col·legiats" no suposa únicament que prengui partit sinó que qüestiona i limita el dret de defensa d'aquests lletrats, "especialment si alguns d'aquest col·legiats formen part de l'òrgan de govern de la corporació", afegeix. Es refereix Cuevillas a Jordi Pina i Olga Arderiu, advocats de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Carme Forcadell.

L'advocat de Puigdemont ha fet aquestes manifestacions en un fil a Twitter, on subscriu una carta oberta a Pina i Arderiu publicada per l'advocat Jordi Domingo a Vilaweb, on els demana que pleguin i forcin eleccions immediates. Domingo critica que la degana utilitzi els advocats dels presos polítics "per rentar-se la cara i emblanquinar la seva actuació".

En aquest sentit, Cuevillas afirma que Maria Eugènia Gay, com a col·legiada, pot opinar que el 155 era "inevitable" davant la "deriva incontrolable" que va "agafar" Catalunya l'any 2017, però sentencia que "la degana no es pot permetre aquests posicionaments públics".