Izquierda Unida trencarà la disciplina de vot i s'abstindrà en la segona votació del debat d'investidura d'aquest dijous. Així ho ha acordat la seva direcció col·legiada en una reunió aquest mateix matí, malgrat que les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos estan totalment bloquejades. Aquesta abstenció, de sis diputats, se suma a la ja anunciada hores abans per Esquerra Republicana i Bildu. Un nou element de pressió a Pedro Sánchez i, sobretot, Pablo Iglesias. Els socialistes han rebutjat aquest matí l'última oferta que els hi han fet els d'Iglesias.

"Amb l'estat actual en què es troben les negociacions a les 12h, la col·legiada d'IU opta per una abstenció per a la segona votació", asseguren des de la formació liderada per Alberto Garzón. "No obstant això, IU continua parlant en aquests moments amb el Govern i amb Podemos per a intentar assolir un acord", afegeixen.

El temps s'esgota però les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez apareixen definitivament bloquejades. El PSOE només ha trigat uns minuts a rebutjar la darrera oferta de Podemos per intentar tirar endavant la votació que s'ha de fer a primera hora d'aquesta tarda al Congrés. "És més del mateix", han argumentat fonts socialistes.

La proposta que Podemos ha fet pública passades les onze del matí reclamava una vicepresidència de Drets Socials i d’Igualtat, que assumiria Irene Montero, i tres ministeris, en comptes de cinc com fins ara. No obstant, la formació morada mantenia la reclamació de la cartera de Treball, que el PSOE es nega en rodó a cedir, junt amb les de Sanitat i Consum i el Ministeri de Ciència i Universitats.