El partit sobiranista Izquierda Castellana s'ha sumat a la manifestació de la Diada, i ha indicat que vol ser al costat del "moviment republicà i independentista català". "Un any més, una delegació comunera i internacionalista serà a la Diada, als carrers, al costat del moviment republicà i independentista català. Perquè davant del règim monàrquic del 78 de misèria, la lluita és el camí. Només el poble organitzat salva el poble", ha indicat, i ha adjuntat una fotografia amb el lema de la manifestació: "Tornem-hi per vèncer, independència". 

La manifestació està organitzada per l'ANC i té el suport d'Òmnium i l'AMI. L'ANC preveu una assistència similar a la de l'any passat, malgrat la negativa de la direcció d'ERC a participar en la marxa. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, hi ha insistit en declaracions a ElNacional: "No tenim les xifres com altres vegades perquè aquest any no cal inscriure's. Sí que hi ha una previsió de trams aproximats perquè així la gent pugui reunir-se per zones de Catalunya i aquells de les mateixes contrades pugui trobar-se. Com que no cal inscriure's no tenim les xifres que teníem altres vegades. Sí que és veritat que pensem que cada situació és diferent i que les comparacions són odioses, que som nosaltres els que ens hem de comparar amb nosaltres mateixos. Es diu que un 3,5% d'una població activista real que vol canviar les coses és insuportable pel seu govern, i aquesta és una xifra que moltes vegades surt als carrers de Catalunya. Ens hem de valorar nosaltres mateixos, i no fer comparatives d'altres moments perquè cada moment ha estat diferent. Ha estat diferent el moment de la pandèmia del de la màxima pujada del procés i del que ens recuperàvem de la repressió, que encara la tenim a sobre intentant fer-nos por. Però el pas cap a la independència l'hem de fer nosaltres mateixos perquè ningú no ens el farà. I, si no estem d'acord amb els partits, amb un tuit aïllat no farem res. El crit que val és el de l'11 de setembre", ha indicat.

Feliu ha explicat el simbolisme de la samarreta d'aquest any. "Enguany tenim el color negre a la samarreta, que no l'havíem portat mai, un color que és reivindicatiu i de lluita, sense rendició, un color que moltes forces ja fan servir per mostrar aquesta reivindicació seriosa i l'afany de lluita. Totes les manifestacions han tingut un esperit diferent, i aquesta també el té, amb un tret no tan festiu, sinó que molt més reivindicatiu i seriós, de 'volem fer-ho'. I si els partits no s'hi posen doncs haurem de prendre mesures per ser nosaltres els que, amb el suport de la gent, puguem fer la independència des d'un punt de vista de mobilització democràtica i pacífica". 

La presidenta de l'ANC no amaga que volen pressionar els partits polítics. "Algú al darrere que els diu clarament 'Si no ho feu vosaltres, ho farem nosaltres. No us penseu que tindreu el nostre vot captiu per sempre'. Fins ara, hi havia la idea de queixar-nos davant els partits, però hem arribat a un moment en què diem 'No ens quedarem esclaus del que vosaltres decidiu, sinó que sorgiran noves opcions'. Trobarem la manera de fer que el vot serveixi per fer la independència, si és el que vol la gent, si és el que vol l'activisme, si és que la gent surt l'11 de setembre i tenim una determinació clara de la població".