Iván Espinosa de los Monteros abandona Vox després dels mals resultats del partit d'extrema dreta en les eleccions generals del 23-J —quan es va situar com a tercera força amb 33 escons, 19 menys que fa quatre anys— i tornarà a l'activitat privada, segons avança aquest dimarts El Mundo. Espinosa de los Monteros, una de les cares importants del partit de Santiago Abascal, s'hauria allunyat molt de la formació, fins i tot, asseguren que fa setmanes que "no té un contacte directe" amb Abascal. Va assumir el paper de portaveu al Congrés després de la marxa de Macarena Olona, i s'ha convertit en un dels altaveus més potents de la formació. El portaveu de Vox comunicarà la seva decisió en una roda de premsa convocada a les 12:00 hores a la sala de premsa del Congrés dels Diputats, però a través d'un comunicat ha expressat el seu orgull per "haver servit al costat de Santiago Abascal des dels començaments d'aquest partit, i molt agraït a totes les persones amb les quals he col·laborat en aquests anys; especialment, als 52 de Vox". A més, ha confirmat que seguirà com afiliat de base a Vox "Espanya necessita molt Vox. No m'acomiado, perquè segueixo aquí per al que faci falta. Una abraçada!", ha conclòs. 

Distanciament amb Santiago Abascal

La relació entre Espinosa de los Monteros i Abascal estaria passant pel seu pitjor moment. Segons apunta el citat diari, les diferències entre els dos membres de Vox no són només pel vessant personal sinó més aviat per l'ideològic, i pel descontentament del fins ara portaveu al Congrés amb la nova estructura del partit d'extrema dreta que ha dissenyat Abascal. Així doncs, sembla que la reducció de la presència de dones en la direcció del partit i la falta d'un discurs més possibilista, els han allunyat. Un altre dels motius que ha portat Espinosa de los Monteros a prendre la decisió ha estat l'augment de la influència de corrents religiosos en la línia política de Vox. 

Reconeixement a Espinosa de los Monteros

Després de l'anunci de la sortida del diputat de Vox, alguns companys de partit ja l'han acomiadat i han agraït la seva tasca durant aquests anys. El portaveu de la direcció de Vox, l'eurodiputat Jorge Buxadé, no ho ha negat i s'ha remès a la roda de premsa que Espinosa ha convocat al migdia en el Congrés. "Si el senyor Espinosa, el meu amic, company, ha convocat una roda, esperem al que digui ell. Més enllà no puc dir", ha contestat en una entrevista a la Cadena Cope. Altres, com Javier Ortega Smith, s'ha acomiadat del seu company de formació a través de les xarxes socials. "Sento molt la teva dimissió i molt més les raons que la provoquen", ha lamentat Ortega Smith. "Encara que alguns no han sabut reconèixer-t'ho, la immensa majoria tenim un impagable deute de patriotisme amb tu", ha apuntat en un críptic tuit. 

Macarena Olona també ha volgut mostrar el seu suport a Espinosa de los Monteros, i ha advertit a Vox que "el silenci que he mantingut per mi no el mantindré si l'assetjament el pateix ell". Fent referència al que va viure ella després de la seva sortida del partit d'Abascal ha recordat que "l'assetjament organitzat arriba després".