"Aproves una coalició electoral amb Podemos i altres forces de cara a les eleccions del 26 de juny?". Aquesta era la pregunta que Izquierda Unida-Unidad Popular plantejava a les seves bases, als seus 20.000 militants i als més de 50.000 simpatitzants que avui han votat 'sí' a aquest acord electoral.

En total han anat a les urnes 20.067 militants. Un 84,5% (16.953) de les quals han dit 'sí', un 13,1% (2.623) 'no' i el 2,4% (491) restant s'han abstingut. 

La pregunta anava acompanyada d'una explicació en què es pretenia deixar clar que l'acord es busca amb tots els actors amb qui no es va poder pactar en la campanya anterior. Això sí. Aquest pacte seria a escala estatal i no per territoris com volia Podemos abans del 20-D.

Incògnites...

Les bases estaven cridades a votar des d'aquest dilluns fins a aquest dimecres. Els dos primers dies es feia via Internet i l'últim presencial. Es tractaria d'una coalició que respectaria la identitat de cada partit i que garantís la visibilitat de cada un durant la campanya electoral.

Però han anat a votar sense que es conegui oficialment com evolucionen les negociacions entre el secretari d'organització de la formació lila, Pablo Echenique, i el seu homòleg d'IU, Adolfo Barrena

Tampoc no se sap de quina manera es confeccionaria la llista, tot i que el líder d'IU, Alberto Garzón, ja insinuar a Pablo Iglesias la seva intenció de ser el número dos. Tanmateix, però, la manera de funcionar de Podemos a l'hora d'elaborar les llistes és fer-ho a l'estil "cremallera", és a dir, posar un home i després una dona i així successivament. Aquest seria, doncs, un punt calent de la negociació. 

A més, els d'Iglesias tenen clar que volen que el seu número 3 sigui el seu secretari polític, Íñigo Errejón, i si fos així, Garzón quedaria en el cinquè lloc de la llista. Ell mateix va defensar aquest dilluns a la SER que això "no pot reduir-se a una baralla per les llistes".

...i algun obstacle

Per tots aquests motius, molts no veuen bé aquesta possible coalició entre les esquerres. Els partidaris de l'excoordinador d'IU Gaspar Llamazares carreguen contra la consulta perquè creuen que la pregunta és "tramposa" perquè no coneixen encara el resultat de la negociació entre els dos partits.

Un dels votants del 'no' ha estat l'alcalde de Zamora, Francisco Guarido, que a banda d'assegurar que "la pregunta no és clara", ha culpat el partit que no hi hagi un govern diferent del del PP. Guarido ha aprofitat, a més, per reclamar "un pacte clar" perquè si no, "millor anar sols".

La setmana vinent serà el torn de Podemos, que preguntarà també a les seves bases sobre l'acord amb els de Garzón.

EUiA ho aprova amb un 95,1%

Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) ha estat contundent i ha donat suport a aquesta coalició electoral amb el 95,1% dels vots dels militants, que representen 927 vots dels 975 emesos. Això mostra que "la gent ja està participant de la onada de canvi que s’obre amb aquest acord que desitgem", ha posat de manifest el coordinador general del partit, Joan Josep Nuet

Nuet s'ha acontentat perquè "ja fa temps que defensem que amb Podemos hi hem de treballar a fons, i el que ja s’està fent a Catalunya ara s’està fent al conjunt de l’Estat" i ha fet públic el seu desig que es tanqui l'acord "l'abans possible" perquè "hi hagi un veritable govern de canvi".