La idea planava des de feia dies però ara, acabarà sent una realitat. Itàlia, un país amb una economia estancada i un sistema bancari amb problemes d'actius, aprova una moratòria pel pagament d'hipoteques. De totes les mesures de contenció sobre la taula, aquesta és la més contundent. La ministre d'economia italiana, Laura Castelli ha declarat que serà "per particulars i famílies". En paral·lel, el lobby bancari que conforma l'Associació Bancària Italiana (ABI), recorda que els prestadors que representen el 90% dels actius bancaris són petites empreses i famílies i se'ls "oferiran moratòries". 

La congelació dels préstecs a negocis de les zones més afectades i un subsidi especial de 500 euros mensuals fins a finals de primavera pels treballadors autònoms que han suspès la seva activitat, són mesures que es preveuen en un decret llei d'urgència redactat pel govern de la república italiana. Actualment, es treballa per incrementar les mesures i fer-les extensibles a tot el país. Les primeres mesures podrien arribar pràcticament als 10.000 milions d'euros, un paquet al que s'afegirà una segona partida extraordinària en una segona fase pendent de concretar.

Els missatges de tranquil·litat del govern contrasten amb la situació, cada dia més esperpèntica, que viuen els italians. El seu ministre d'Exteriors, Luigi di Maio, fa una crida a "protegir el país de la millor manera possible" i defensa que són "un poble fort i unit" que sortirà d'aquesta crisi. Més enllà de les hipoteques, també s'està estudiant la possibilitat de suspendre els pagaments durant dos mesos de les factures de la llum el gas, l'aigua i les deixalles.