Israel i el Marroc planegen una base militar conjunta a la rodalia de Melilla, segons informa El Español. La informació ha transcendit pocs dies abans que el ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, visiti oficialment el país magribí, el 24 i 25 de novembre. Serà la primera visita d'un ministre de defensa israelià al Marroc. Gantz aprofitarà per signar amb Abdellatif Loudiyi, el ministre delegat encarregat de l'administració de la defensa nacional al Marroc, un acord que definirà les condicions de cooperació a l'àmbit de la defensa.

Una de les zones on s'estudia que s'instal·li la base aèria militar és la localitat desèrtica d'Afsó, a prop de l'aeroport del Turó Arruit al sud de l'enclavament espanyol. Aquest municipi va pertànyer a la zona del Protectorat espanyol al Marroc des del 1912 fins al 1956.

El periodista Barak Ravid, expert en geoestratègia, ha confirmat la visita de Gantz. "El ministre de Defensa, Benny Ganz, volarà la setmana vinent al Marroc per a una visita. Aquesta serà la primera visita oficial d'un ministre de Defensa israelià al país. Durant la visita, s'espera que Gantz signi un memoràndum d'entesa de seguretat pública amb el Marroc. L'oficina del ministre de Defensa ha indicat que durant la visita, Gantz es reunirà amb el ministre de Defensa i el ministre d'Afers Exteriors", ha indicat a la xarxa.

periodista

El Marroc voldria obtenir el sistema Cúpula de Ferro, o alguna versió d'aquest, per poder defensar-se davant d'hipotètics atacs, però el projecte més avançat és la fabricació de drons militars. 

Trump i Biden

 

El Marroc s'ha convertit en una peça important per als Estats Units i Israel en el món àrab, i va contribuir a l'alto el foc entre Israel i Hamàs en el darrer conflicte bèl·lic. El president Donald Trump va reconèixer la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental, a canvi que el Marroc reconegués Israel com han fet els països del Golf Pèrsic. El president Joe Biden ha seguit aquesta política de Trump, perquè prima l'estabilitat al món àrab i al Pròxim Orient, i aquesta és una prioritat per a l'administració americana. 

Des del desembre del 2020 el contacte entre els dos països ha estat fluid. El ministre d'Afers Estrangers d'Israel, Yair Lapid, va visitar el Marroc a l'agost i va inaugurar la missió del país a Rabat. Fins i tot, va lliurar una invitació del president Isaac Herzog al rei Mohammed VI emplaçant-lo a visitar oficialment Israel. 

Cal tenir en compte a més que la població jueva d'origen marroquí representa aproximadament un 10% de la població israeliana, i té una forta influència electoral. Tradicionalment ha donat suport al Likud.