A Política Territorial s’ha produït un relleu que fins i tot va sorprendre: el català Miquel Iceta per la manxega Isabel Rodríguez. Ha estat objecte de moltes lectures, però la nova ministra, i també nova portaveu, ha volgut negar cap canvi d’enfocament a l’hora d’encarar el conflicte català. L’objectiu, ha reiterat en diverses ocasions, és “millorar la convivència a Catalunya”. Això sí, ha evitat la concreció de temes amb l’excusa que acaba d’arribar al càrrec. Amb aquest pretext no ha respost sobre un possible recurs contra el fons de la Generalitat per a cobrir les fiances del Tribunal de Comptes. No s’ha pronunciat malgrat que el cap de files al Parlament, Salvador Illa, ha avalat la “legalitat” del decret del conseller Jaume Giró.

La ministra-portaveu, que s’enfrontava a la seva primera roda de premsa, ha rebutjat les anàlisis del canvi de peces català-manxega, remarcant que hi ha “molts llaços afectius” entre els dos territoris, i que compta amb el seu “afecte”. Dit tot això, ha negat que hi hagi “cap canvi” en l’enfocament del conflicte polític. “Es tracta de recuperar la senda del diàleg amb un únic objectiu clar: millorar la convivència a Catalunya”, ha defensat Rodríguez.

De la mateixa manera, la nova portaveu de l’executiu central ha defensat que “per descomptat” Catalunya és i serà “una peça clau en el desenvolupament territorial d’Espanya” i que volen acabar amb una “situació molt dura”. Tot i negar el canvi, sí que ha insinuat un canvi de prioritats: “També és important parlar de Catalunya en altres termes. Es mereix que tots parlem d’ella en altres termes”. Ha posat com a exemple que Catalunya és “un territori líder en indústria automobilística, aprofitant que la ministra Reyes Maroto ha presentat el PERTE sobre automoció.

Dit això, l’excusa de l’arribada recent ha servit per no entrar en la concreció. No ho ha fet sobre un eventual recurs contra el decret de la Generalitat per a les fiances del Tribunal de Comptes. Però tampoc no ha posat data a la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat prevista per aquest mes de juliol.

Si Catalunya ha estat el plat principal de la roda de premsa, Cuba ha estat l’entrant. També li han dirigit unes quantes preguntes. I també ha estat concisa en les seves resposta. “No hi ha dubte que Espanya és una democràcia plena que defensa la democràcia, els drets i les llibertats”, ha assegurat Rodríguez. Ha assenyalat que segueixen “de manera exhaustiva” la situació a l’illa i que estan “preocupats per la situació actual”.

Més enllà d’aquest dos temes, Isabel Rodríguez s’ha felicitat perquè l’ECOFIN hagi desbloquejat els primers 9.000 milions d’euros de fons europeus per a Espanya. Ha defensat que avui és un “dia important”.

sanchez nou govern consell ministres - EFE

Estrena de Rodríguez

Després de la gran remodelació del govern espanyol, això s’ha traduït avui en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Les tres que han comparegut eren dones, i dues estrenant-se al capdavant del Govern d’Espanya. És el cas de la nova portaveu de l’executiu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, però també de la nova ministra d’Educació, Pilar Alegría. A la primera fila de seients de la sala de premsa també hi havia Óscar López, el nou cap de gabinet del president Pedro Sánchez, que ha substituït el guru Iván Redondo. Rodríguez ha esperat estar “a l’altura de les circumstàncies” en la seva tasca de posar veu a La Moncloa. I ha assegurat que arriba un nou “equip amb les energies renovades”.