La portaveu del govern espanyol i ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha assegurat aquest diumenge que els socialistes no acceptaran "cap independència ni cap autodeterminació". "El pretès dret d'autodeterminació mai serà moneda de canvi per a cap investidura", ha subratllat durant un acte preelectoral a Vitòria.

Celaá ha advertit que la possibilitat de què les dretes sumin després de les eleccions generals el 28 d'abril "és real" perquè ha aparegut una nova força política, VOX, que no governarà però que, segons s'ha demostrat a Andalusia, suma amb PP i Ciutadans "que la blanquegen constituint un seriós risc per a la democràcia espanyola".

"És molt seriós el que pot passar el 28 d'abril. Podem patir una retallada important en l'Estat del benestar, en la sanitat, en l'educació, un retrocés en llibertats, en autogovern, en la memòria històrica i hem de reaccionar davant d'això", ha subratllat.

Per això, ha afegit, cal acudir a les urnes "amb la determinació" de votar a una força progressista com el PSOE, que, segons la portaveu, és la garantia de la "racionalitat, la moderació i el sentit comú" i no de "retrocés i d'involució al pitjor del nostre passat".