La denominada Associació Col·legial d'Escriptors d'Espanya (ACE) ha replicat amb irritació el PEN internacional i el PEN català, i ha assegurat que Espanya és una "democràcia consolidada" i que hi ha llibertat d'expressió "plena".

L'entitat ha reaccionat així a la postura del PEN internacional que ha qüestionat la llibertat d'expressió a Espanya per l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, en una postura que ha fet que el premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, conegut anticatalanista, es doni de baixa de l'associació. L'ACE ha assegurat al Pen internacional que, a Espanya, la llibertat d'expressió està "protegida" pels tribunals, i que els "excessos governamentals, quan es produeixen, "tal i com passa en qualsevol altre país, són corregits".

A través d'un comunicat, l'ACE ha atribuit un desconeixement "profund" de la realitat espanyola que, al seu parer, té el PEN internacional, i per això l'entitat es mostrat en desacord "radical" amb les postures a l'entorn del cas català expressades pel club d'escriptors internacional.

També neguen que a Espanya hi hagi periodistes i escriptors presos per les seves idees, ni que el conflicte vingui donat per un conjunt de persones que volien votar i un Estat que ho impedia. El conflicte, indica ACE seguint les tesis unionistes espanyoles, és entre un govern autònom "que ha violat les lleis que va jurar complir", un govern central "que s'ha vist obligat a fer-les respectar" i uns tribunals que "tenen com a funció garantir el compliment de la legalitat democràtica".

L'ACE també subratlla que el referèndum de l'1-O "va ser il·legal", que als "polítics presos" no se'ls ha privat de la llibertat d'expressió i que a Catalunya aquest dret fonamental no està amenaçat, mentre recorda els resultats electorals amb les opcions independentistes al capdavant o el tractament de la qüestió als mitjans de comunicació catalans.

D'altra banda, l'ACE lamenta que el PEN internacional "barregi el conflicte català amb els problemes derivats de l'anomenada llei mordassa", una llei que el col·lectiu d'escriptors espanyols també rebutja però que, subratlla, es pot "modificar democràticament" i que, de fet, està "en revisió" al Congrés dels Diputats.

Finalment, l'ACE lamenta que el PEN internacional "no s'ha preocupat per conèixer la realitat dels escriptors a Espanya" i critica que no hagi contrastat unes postures "alineades amb les posicions anticonstitucionals traslladades pel PEN català" amb la d'altres institucions com la seva mateixa.