La Policia Nacional investiga 500 de ciutadans italians que haurien obtingut el títol Dret a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de manera irregular. Segons avança El Independiente, els estudiants s'haurien col·legiat a Espanya després d'obtenir la convalidació parcial dels seus estudis a través d'aquesta universitat.

La investigació està en mans del Grup Operatiu d'Estrangers II de la Unitat Contra les Xarxes d'Immigració i Falsedats de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Madrid sota la direcció del Jutjat d'Instrucció 40 de Madrid. A dia d'avui, la investigació es troba en una fase "incipient" i s'està treballant per confirmar si les convalidacions acadèmiques es van dur a terme al marge presumptament del procediment legalment establert.

Això obre un nou escàndol vinculat a aquesta universitat, després de les polèmiques pel màster de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, el de l'exministra de Sanitat, Carmen Montón, -que va dimitir per aquest motiu- i el del president del PP, Pablo Casado.

Els advocats investigats haurien volgut col·legiar-se al Col·legi d'Advocats de Madrid, ja que fer-ho a Itàlia és molt difícil perquè hi ha un nombre límit de lletrats. Així doncs, s'haurien matriculat a la URJC per evitar, a més, cursar el màster en Ciències Jurídiques que se'ls demana ​​a Itàlia per exercir i que val uns 18.000 euros, el doble del que haurien pagat a Espanya.

La policia també ha comprovat que el Col·legi d'Advocats de Madrid havia inscrit nombrosos ciutadans italians presentant només documents per via telemàtica. Després d'aconseguir el màster i la col·legiació, ja podien exercir a tot Europa.

Examens coincidint amb partits del Madrid

Els llicenciats italians haurien fet viatges llampec a Espanya per fer suposats exàmens en la Rey Juan Carlos, tot i que no sabien castellà. Alguns dels viatges, a més, s'haurien fet coincidir amb partits de Lliga del Reial Madrid a l'estadi Santiago Bernabéu, segons informa eldiario.es.

El cas s'està investigant des de fa més de nou mesos, abans que esclatés el cas Cifuentes, quan van saltar les alarmes per la sol·licitud massiva de documents d'identitat per a estrangers per part d'un representant legal de nacionalitat marroquina a la policia.