El líder d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha criticat que el PP hagi proposat al PSOE facilitar la investidura d'Alberto Núñez Feijóo per iniciar una legislatura que duraria només dos anys. "De derogar el 'sanchisme', a suplicar al 'sanchisme'", ha etzibat Rufián en una piulada, fent al·lusió així al lema que els populars van repetir al llarg de la passada legislatura i de la campanya electoral. 

Aquest matí Feijóo i Sánchez s'han reunit durant una hora, i ha estat en aquesta trobada que el popular ha lliurat al president en funcions un document de 12 pàgines amb la seva proposta. Al seu torn, Sánchez li ha demanat que es comprometi a fer una renovació del Consell General del Poder Judicial abans del 31 de desembre sigui qui sigui el president.

La proposta de Feijóo

El líder del PP proposa al dirigent socialista que faciliti la seva investidura per afrontar una legislatura que tindria només una durada de dos anys (ampliables si ho demanen les dues forces) en què el govern del PP activaria sis pactes d'estat. Durant la trobada que tots dos han mantingut al Congrés, Feijóo ha insistit que "com ha estat costum durant els últims 45 anys" i "en nom de la centralitat" cal que el PSOE deixi governar la llista més votada, perquè "d'aquesta forma la influència que pretenen tenir els partits independentistes quedaria desactivada" i es podrà "garantir la igualtat de tracte dels espanyols".

El mateix Feijóo ha apuntat que el president espanyol en funcions ha rebutjat la seva proposta. Ha advertit que "és incomprensible que menys del 6% de la població, que té com a pretensió acabar amb l'Estat tal com el coneixem, pugui condicionar la governabilitat i decidir totes i cadascuna de les polítiques d'estat". 

El problema més gran, segons Feijóo

El líder del PP ha situat l'independentisme com a eix del seu discurs per demanar als socialistes que facilitin la seva investidura perquè els espanyols, ha dit, van expressar a les urnes "el seu desig que Espanya sigui una nació governable i un estat estable", i rebutgen que quedin "en mans dels independentistes" i d'unes polítiques que "aprofundeixen la desigualtat entre els espanyols".

Segons el líder del PP, "l'independentisme envalentit vol prémer l'accelerador" i pretén ara "l'alliberament de presos condemnats per delictes de sang", suposadament en referència a ETA, la "ruptura de la nació", una "amnistia general per a condemnats per atemptar contra la integritat de l'Estat" i "fins i tot referèndums d'independència". Per tant, segons Feijóo, PSOE i PP tenen "l'obligació històrica" de "protegir l'Estat de les exigències inconstitucionals i discriminatòries" de les forces independentistes.