La primera reunió en gairebé onze mesos ha començat puntual a les 10 del matí. Pedro Sánchez hi ha arribat en cotxe oficial i a Feijóo ningú l’ha vist fer-hi cap. El president en funcions i secretari general del PSOE s’hi ha presentat amb una proposta sobre la taula, que no és nova. El líder socialista ha proposat que, sigui qui sigui el president del govern espanyol, el PSOE i el PP es comprometin a desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) abans del 31 de desembre.

Segons fonts socialistes, “el PSOE i el PP han sigut i són projectes alternatius de govern, però sempre han estat capaços de preservar una sèrie de consensos bàsics, basats fonamentalment en el compliment de la Constitució i de les regles de joc de la nostra democràcia”. És un dels retrets per excel·lència del PSOE, que recorda que “el PP porta incomplint la Constitució 1.727 dies”, en referència al temps que té caducat el mandat el CGPJ.

Per part del PP, Feijóo ha acudit a la cita amb la intenció de “recuperar la normalitat democràtica” que, al seu entendre, s’ha perdut en els últims temps. El desig dels populars és que el PSOE permeti la investidura de Feijóo a través d’una abstenció amb l’objectiu de deixar governar la llista més votada i evitar que la governabilitat depengui de forces independentistes.

Així, Feijóo li ha proposat a Sánchez que s'abstingui i el deixi governar en una legislatura de dos anys de durada, i convocar eleccions generals un cop transcorregut aquest temps. El líder del PP, doncs, li ha presentat a l'actual president del govern espanyol sis pactes d'estat. Un dels arguments del candidat a la investidura és que en els darrers 45 anys a Espanya ha governat la llista més votada, a excepció del temps que Sánchez va governar el país després de la moció de censura a Mariano Rajoy. 

La ronda de contactes de Feijóo

La reunió ha estat la primera i única i presencial de Feijóo amb la mirada posada en la investidura. Amb la resta de formacions polítiques, el gallec hi enviarà els representants dels grups parlamentaris. El líder del PP va demanar cita a Pedro Sánchez a través de Whatsapp i els socialistes l’han acceptat per respecte a l’encàrrec del rei Felip VI, per bé que consideren que és un “paperot” i “una pèrdua de temps”, segons va explicar la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez.

La trobada d’aquest dimecres és la que trenca el gel de la ronda de contactes que Alberto Núñez Feijóo emprèn amb partits i comunitats autònomes, amb l’afany d’alimentar la bossa de 172 vots fins arribar als 176 anhelats. L’empresa és “extremadament complicada”, segons reconeixen els portaveus del PP.

Sense agenda pel que fa als partits, les comunitats autònomes que no controla el PP ja han donat carabasses a les intencions de Feijóo. Per exemple, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que no té res a dir-li a un candidat que es vol sustentar amb Vox. El lehendakari, Íñigo Urkullu, tampoc s’hi reunirà perquè entén que la negociació correspon als partits i no a les comunitats autònomes. De fet, el seu partit, el PNB, insisteix a barrar-li la porta a Feijóo i li ha dit que no al PP en tres ocasions des del 23 de juliol.