La secretària d'Estat per a Espanya Global, Irene Lozano, s'ha disculpat per haver explicat la "gravetat" de celebrar el referèndum independentista de Catalunya comparant-ho amb una violació: "Ahir a la nit no vaig fer la millor de les comparacions", ha reconegut.

La responsable de vetllar per la imatge i reputació d'Espanya en el món va ser entrevistada dimecres a la nit en directe en el programa Sky News de la cadena britànica i preguntada pel judici al procés que se segueix al Tribunal Suprem.

En un moment de l'entrevista, Lozano va plantejar que el que s'està jutjant és que els catalans "volien organitzar un referèndum però no tenien permís per fer-ho". I perquè no quedessin dubtes, va afegir "la metàfora del sexe que sempre utilitzo per explicar aquest tema: el sexe no està prohibit igual que votar no està prohibit, però no pots fer-ho a la força, necessites permís perquè si no és una violació".

Sorprès, el periodista Dominic Waghorn va preguntar: "Estàs comparant organitzar un referèndum amb una violació?". "No", va contestar la secretària d'Estat, "el que dic és que qualsevol acte que facis és diferent si el fas amb permís o sense. El que jo he dit és que el sexe està bé, però si no tens permís es converteix en violació. I votar està bé, però si no tens permís es converteix en una ofensa penal".

Hores més tard, Lozano reconeixia en el seu compte de Twitter que no ha estat "la millor de les comparacions". "Intentava explicar la diferència entre fer les coses amb o sense el consentiment dels afectats. El referèndum de l'1-O es va fer sense l'acord de la meitat de la societat catalana i l'ha deixat dividida", explicava.