Irene Lozano, una de les persones de màxima confiança del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, podria allunyar-se d'ell ben aviat. La secretària d'Estat de l'Espanya Global podria abandonar el càrrec per ordres de La Moncloa, ja que es vol reformular el concepte d'aquesta entitat. Això és el que publiquen El Confidencial i Política Online. La raó, segons aquests mitjans, és el pacte dels socialistes amb Esquerra per investir Sánchez en què haurien decidit donar un nou rumb a aquest òrgan.

Des dels seus inicis, Espanya Global s'ha caracteritzat per la propaganda antiindependentista que ha difós arreu de l'estranger. El mes de setembre passat van publicar La realitat sobre el procés independentista, un informe que van enviar a diferents governs europeus i de fora el continent amb què desmuntaven els arguments independentistes: que les accions fossin pacífiques, negaven que Catalunya és una nació i que l'ONU reconegui el dret d'autodeterminació. Esquerra, durant les negociacions, ja va alertar que el paper a l'exterior del govern espanyol havia de canviar.

Aquest podria ser un argument, tot i que no és l'únic pel qual Lozano hauria de buscar un nou lloc de feina. En el Ministeri d'Exteriors les coses han canviat. Josep Borrell ha deixat de ser el cap visible per passar al Parlament Europeu, i al capdavant ara hi ha Arancha González Laya amb qui Lozano mai ha mantingut una estreta relació. La nova ministra vol afrontar una reestructuració interior en profunditat i pretén crear una secretaria d'Estat d'Assumptes Exteriors a gran escala. I d'ella, vol marcar un fort poder al número dos del ministeri, encara per concretar. D'altra banda, vol concentrar les secretaries americanes en una única que s'integri dins la de Cooperació Internacional. El paper de González Laya és més tecnòcrata, acumula una àmplia experiència en organismes internacionals en l'àmbit tècnic i també tindrà en compte la veu de Podemos.