Ione Belarra hi torna a carregar contra els empresaris. La líder de Podemos i ministra de Drets Socials ha criticat que els beneficis "mil milionaris i obscens" tant del Banc Santander com del BBVA posen de manifest que els seus presidents no són empresaris sinó "usurers" i "cobejosos". Belarra ha assegurat que a Espanya la riquesa "té nom", i ha criticat que mentre que Ana Patricia Botín, presidenta del grup Santander, "continuï nedant en bitllets de 500 euros" la seguirà titllant "d'avariciosa". Així de taxativa s'ha mostrat Belarra aquest diumenge en un acte del seu partit per donar suport a la llei del 'només sí és sí', i a la seva companya i amiga, la ministra d'Igualtat, Irene Montero. En aquest sentit, ha criticat que la polèmica per la revisió de penes oculta que aquest tipus d'empresaris, com Ana Patricia Botín, o Carlos Torres, president del BBVA, s'estan "fent d'or". 

A més, també ha tornat a carregar contra Juan Roig, president de Mercadona, criticant que si es guanya "9.000 milions en un any, no ets un empresari, ets un usurer". Precisament, sobre les crítiques que va fer fa només uns dies contra Roig, a qui va qualificar de "capitalista despietat", ha assegurat que des de llavors hi ha gent que afirma que "als rics no se'ls pot nomenar".

Topall a les hipoteques variables

Belarra ja tornat a reivindicar la necessitat de desplegar la seva proposta de topar les hipoteques de tipus variable davant la pujada de tipus d'interès. Segona la líder de Podemos, "és indecent" que s'estiguin pujant les quotes 100, 200 o 300 euros al mes "a la nostra gent", mentre que "ells es continuen fent d'or". Així doncs, ha advertit tant a la presidenta del Santander com al president del BBVA que "mentre nadin entre bitllets de 500 euros", des de la seva formació els seguiran mencionant, i els direm el que són: "cobdiciosos i avariciosos". 

Aquest dijous la ministra de Drets Socials va titllar d'"impúdics" els beneficis de la gran banca i va reclamar al PSOE que és urgent assumir una vegada la seva proposta per topar les hipoteques variables. "Com més triguem, pitjor", va advertir. Belarra va reaccionar de manera irònica davant de l'augment dels marges del Banc Santander que com s'imagina que "no es pot dir que aquests beneficis mil milionaris són capitalisme despietat", després que la vicepresidenta Nadia Calviño li demanés que baixés el to en les seves crítiques a Mercadona. I és que el Banc Santander va obtenir un benefici rècord de 9.605 milions d'euros en 2022, un 18% més respecte a 2021, gràcies al fort creixement de l'activitat comercial, una bona qualitat dels actius i el control de costos.

El passat mes de setembre la formació lila ja va proposar establir un límit temporal a la pujada de les hipoteques de tipus variable per protegir les famílies vulnerables davant la pujada de l'Euribor, que en la pràctica suposaria la reducció de fins a 150 euros en les quotes mensuals.