Olga Tomàs, que dilluns passat va renunciar a dirigir l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), està sent investigada pel jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona en una de les peces separades del cas de les ITV.

És investigada per la contractació del suposat mediador de la trama, l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona, Josep Tous. La Fiscalia sospita que quan Tomàs era directora de serveis del Departament d'Empresa va adjudicar un contracte a dit a Tous i l'acusa dels delictes de prevaricació i malversació de diners.

Segons ha informat el diari Ara, el fiscal assegura en el seu darrer escrit que el 2011 Tomàs va adjudicar "irregularment" a una de les empreses del suposat mediador de les ITV un contracte de 44.840 euros per desenvolupar un pla estratègic per a la defensa del consumidor i Tomàs hauria "demanat a Tous que li proposés el nom de tres empreses" -que van acabar sent societats controlades per ell mateix- quan la llei estableix, segons la Fiscalia, que s'ha de convidar tres empreses al concurs. La fiscalia ha demanat com a prova que es revisin els correus i les converses intervingudes a l'exaspirant a dirigir l'Agència Tributària durant la investigació.

El fiscal d'Anticorrupció Fernando Maldonado va demanar a mitjans de maig a la jutge que tanqués la investigació i processés tant Tomàs com Tous. La defensa de l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona va demanar arxivar el cas, però l'assumpte encara està sota instrucció i la jutge de moment no ha pres cap decisió.

La pressió de la CUP

Tomàs s'havia d'incorporar a la seva nova tasca a partir de l'1 d'octubre però dilluns passat va presentar la seva renúncia al secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, en considerar que no genera el consens necessari per assumir la responsabilitat.

La CUP va demanar la setmana passada des del Parlament que la designació de la direcció de l'ATC fos "transparent" i "pública" i va reclamar cobrir la plaça a través d'un concurs públic. De la seva banda, la CUP del Pallars va reclamar nomenar una persona "igual d'eficient" però amb "menys pudor de corrupció a la motxilla". El Govern proposarà en les properes setmanes un nou nom.