A l'ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, se l'investiga per un presumpte delicte de prevaricació administrativa. El digital Moncloa.com publica que el titular del jutjat d'instrucció número 46 de Madrid, José María Escribano, l'ha citat a declarar a finals d'octubre en qualitat de querellada. 

Larrotcha haurà de comparèixer el proper 31 d'octubre a les 12.30 h tal com indica la citació a la qual ha tingut accés aquest digital: "L'adverteixo que té l'obligació de comparèixer i que si no ho fa ni al·lega causa justa que l'hi impedeixi, la citació es podrà convertir en ordre de detenció".

La querella contra l'ambaixadora espanyola la va interposar el maig passat el diplomàtic Miguel Ángel Vecino; en aquell moment Larrotcha era subsecretària del Ministeri d'Afers Exteriors nomenada per Alfonso Dastis. La querella es va posar quan Vecino va quedar exclòs del repartiment de destinacions a l'exterior. 

Vecino ja s'havia querellat per fets similars el 2017 ja que des de 2014 li havien denegat totes les destinacions diplomàtiques que havia sol·licitat per ser destinat a l'estranger. A la denúncia contra Larrotcha es tipifiquen cinc fets delictius presumptament comesos quan era la número tres d'Exteriors. El més important és el de prevaricació, ja que comporta una possible pena d'inhabilitació de 9 a 15 anys.

També hi ha inclosos els delictes de prevaricació per nomenament il·legal, per coaccions, contra la integritat moral i contra els drets dels treballadors. Fonts de l'Oficina d'Informació Diplomàtica (OID) han indicat a Moncloa.com que Exteriors no té constància que hagi rebut la citació judicial.