El jutjat d'instrucció número 2 Girona investiga tres bombers per haver fet un comboi de protesta davant la comandància de la Guàrdia Civil de Girona, durant la qual haurien proferit insults, el 2 d'octubre del 2017 (un dia després del referèndum). Fonts de la investigació apunten que la causa estaria oberta pels delictes de malversació de diners públics i abandonament del lloc de feina com a funcionaris.

El jutjat ha autoritzat que es requisi material informàtic i telefònic del parc de Bombers de Girona per intentar esbrinar si algú va autoritzar la mobilització i qui l'hauria secundat. Fonts de la Generalitat informen que el jutjat va denegar que la Guàrdia Civil fes una entrada i registre i ha optat perquè fos personal del Departament els qui recollissin el material i l'entreguessin. Això s'ha fet aquest dimecres al matí.

Els fets que investiga el jutjat van tenir lloc el 2 d'octubre del 2017, just l'endemà del referèndum. Instrucció 2 ha obert causa contra tres comandaments dels Bombers després que la Guàrdia Civil denunciés en un atestat que, poc després de dos quarts de dotze del matí, un comboi de protesta va passar per davant de la comandància d'Emili Grahit.

Segons informació a la qual ha tingut accés l'ACN, el comboi el formaven set vehicles logotipats dels Bombers, "on viatjaven quinze efectius uniformats del cos" que portaven "cartells favorables al referèndum". Els vehicles dels Bombers haurien aparegut per un costat de l'edifici, amb les sirenes enceses i fent sonar clàxons, i quan es trobaven davant la comandància, els qui anaven a dintre van "fer diferents gestos i expressions" cap als guàrdies civils.

En concret, la investigació detalla que van proferir "insults, expressions de menyspreu" i van fer la botifarra. Després, el comboi va enfilar cap al centre de la ciutat. Segons la investigació, quan van arribar a la plaça del Vi, "un grup de persones van aclamar-los".