El director general dels Agents Rurals, Marc Costa, ha estat citat com a investigat per un jutge de Vic per un presumpte delicte de desobediència durant la celebració del referèndum de l’1-O a Sant Julià de Vilatorta, segons ha anunciat a les xarxes socials.

Costa va ser inclòs inicialment en la causa per sedició i organització criminal instruïda contra el major Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l’exdirector dels Mossos Pere Soler i l’exsecretari general d’Interior, Cèsar Puig.

Finalment, en la seva interlocutòria de processament d'abril del 2018, la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va deduir testimoni al deganat de Barcelona d'un ofici que va realitzar la Guàrdia Civil sobre la seva persona. “Més concretament, de la meva ideologia, activitat i amistats polítiques”, explica Marc Costa.

L’ofici de la Guàrdia Civil contenia també una acta complementària aixecada per un dels dos agents dels Mossos d’Esquadra que eren de servei a Sant Julià de Vilatorta l’1 d’octubre que l’identificava “ja que em vaig presentar i vaig oferir-li qualsevol col·laboració en el que necessités”, afirma Costa.

Diligències prèvies

Arran d'aquesta acta del mosso en qüestió i de l'informe de la Guàrdia Civil, s'han incoat des d'un jutjat d'Instrucció de Vic unes diligències penals prèvies per determinar si finalment la seva actuació va ser constitutiva d'un delicte de desobediència.

Marc Costa ha assegurat: “Com tants altres vilatortins i vilatortines, catalans i catalanes, efectivament vaig estar al meu col·legi electoral el dia 1 d'octubre per tal de poder votar i decidir entre tots d'una manera democràtica i pacífica el nostre futur polític”. Al seu parer, “tot això és una altra clara mostra de la regressió dels nostres drets més fonamentals i la persecució d'una ideologia democràtica i pacífica, degradant així la democràcia i l'estat de dret en què hauríem tots de poder viure, però que no servirà per renunciar al nostre somni”.