La fiscalia de Santiago de Compostel·la ha admès a tràmit la denúncia presentada l'octubre passat per Esquerda Unida contra la Fundació Francisco Franco per un presumpte delicte d'odi per "la negació dels crims de lesa humanitat" comesos durant la Guerra Civil i el règim franquista, segons ha informat la formació política. La fiscalia de Santiago ha traslladat l'expedient a Madrid, ja que és allà on té el domicili i la seu la fundació.

La denúncia va ser presentada l'octubre passat als jutjats de Santiago de Compostel·la per Esquerda Unida i feia referència a les declaracions en les quals representants de la Fundació Francisco Franco negaven els crims de lesa humanitat comesos durant la Guerra Civil i la dictadura.

Mesos més tard la denúncia va ser ampliada per la formació política, que informava que la fundació en honor del dictador seguia fent "accions d'exaltació" del règim franquista "fomentant, elaborant i distribuint material de la dictadura amb la finalitat de fer-ne apologia". Aquesta activitat, segons Esquerda Unida, podria ser constitutiva de delicte.

La coordinadora nacional d'Esqueda Unida, Eva Solla, s'ha felicitat per la decisió de la fiscalia. "Des d'EU esperem que es faci justícia, s'obri una investigació i es condemni la Fundació Francisco Franco pels fets".