Ultimàtum de Pedro Sánchez a Pablo Iglesias: o accepten o rebutgen l'última oferta que el PSOE ha posat sobre la taula. Segons han informat fonts de les dues parts de la negociació, el candidat a la investidura ha parlat per telèfon aquest dimecres a la tarda amb el secretari general de Podemos, i li ha traslladat que no està disposat a cedir competències "ni en Treball, ni en Hisenda, ni en Transició Ecològica, ni en Igualtat". Just el que demanaven. Segons aquestes fonts, Sánchez "li ha traslladat que és la seva última paraula". A hores de la segona votació, la pilota és a la teulada d'Iglesias.

Segons l'entorn del president en funcions, durant la trucada "Sánchez ha tornat a reiterar la necessitat de desbloquejar perquè Espanya pugui continuar avançant". Els socialistes continuen defensant que l'oferta feta a Unidas Podemos "és una bona oferta".

La trucada s'ha produït després que la vicepresidenta Carmen Calvo s'hagi aixecat aquest migdia de la reunió que mantenia amb el secretari d'acció política de Podemos, Pablo Echenique, amb qui ha conversat durant tot el matí. Com ha fet Sánchez, els socialistes han argumentat que l'última oferta representava un avenç i que ara els seus potencials socis havien de respondre-hi. Però des de Podemos l'han trobat insuficient.

Després de la reunió del matí i abans de la trucada de la tarda, Carmen Calvo i Pablo Echenique han mantingut el contacte en diverses ocasions. L'oferta sobre la taula, confirmada per les dues parts, contempla una vicepresidència per a Irene Montero i competències en àrees com Infància, Joventut i Turisme, entre altres.

Des d’Unidas Podemos han insistit durant el dia d'avui que no volen “entrar al govern a qualsevol preu”. Fonts del grup insistien que volen “competències per desenvolupar polítiques socials en Igualtat, Treball, Hisenda i Transició Ecològica”. Entre les mesures, apujar el salari mínim interprofessional, aprovar un impost a la banca o abaixar la factura de la llum. En canvi, els socialistes no estan disposats a cedir més del que diuen que han cedit fins ara.

Aquest és l'últim intent. Falten menys de 24 hores per a la segona votació d’investidura de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, la definitiva. Després de la primera votació fracassada, els equips negociadors del PSOE i Unidas Podemos han deixat lliures les seves agendes per tornar a seure a la taula de negociació, en reunions intenses i discretes, per salvar el que podria ser el primer govern de coalició després de la Segona República.

Aquest dimarts, Sánchez només va aconseguir el suport del diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). Els independentistes catalans hi van votar en contra i Unidas Podemos va abstenir-se "com un gest més per facilitar les negociacions". El principal obstacle continuen sent els càrrecs del Consell de Ministres, que des d'Unidas Podemos veuen "buits" de competències. Les posicions estan molt allunyades i caldrà veure si són capaços d'acostar-les. Les relacions personals també estan molt danyades. El ple comença demà a les 13:30.