Si bé el to no ha estat tan dur com amb Pablo Iglesias aquest dilluns, Pedro Sánchez també ha tingut més d'un retret cap a Gabriel Rufián en la seva rèplica. El candidat a la investidura ha defensat aquest dimarts el diàleg “dins la Constitució i l’Estatut”, on es poden “trobar vies”, però ha instat l’independentisme a fer un pas previ: “renunciar a la unilateralitat i a manifestacions del senyor Quim Torra com ho tornarem a fer”. El dirigent socialista ha tornat a marcar els límits d'un hipotètic diàleg, que no passen per un referèndum d'autodeterminació.

En la seva rèplica a Rufián, el presidenciable ha instat l'independentisme a buscar "un camí alternatiu a la confrontació" a través d'una taula de diàleg al Parlament amb totes les forces polítiques, que estigui circumscrit a l'ordenament constitucional. Com en altres ocasions, ha defensat que el problema català "és de convivència, no d'independència". I ha avisat que, si l'independentisme torna a la via unilateral, "el govern d'Espanya defensarà l'ordre constitucional, la sobirania nacional i la integritat territorial".

“A nosaltres ens podran trobar si dins de la Constitució i de l’Estatut es poden trobar vies de solució, però la premissa és acabar amb la via unilateral, amb les manifestacions que ho tornarien a fer i asseure's a la taula”, ha insistit Pedro Sánchez. Ha defensat que la solució pot "passar per les urnes", però que no per un referèndum d'autodeterminació, que ha comparat amb el Brexit perquè "genera divisió".

Si bé ha lamentat la judicialització de la política, també ha tornat a negar que a l'Estat espanyol hi hagi presos polítics. "Suposadament van cometre irregularitats i il·legalitats que estan sent jutjades", ha justificat. Dins la Constitució i l'Estatut, ha reiterat, "ens podrem entendre, però necessitem aquesta interlocució i diàleg en els dos àmbits: a Catalunya i al conjunt de l’Estat”.