Amb la vista posada en la ronda de contactes d’aquest dimarts, la cúpula del PSOE es reuneix aquest dilluns per a enfrontar el tram final del debat d’investidura. Des de les onze del matí es reuneix a Ferraz la Comissió Executiva Federal, encapçalada pel candidat Pedro Sánchez, que segons fonts socialistes decidirà la seva última proposta a Pablo Iglesias per a desbloquejar la conformació de govern, que els socialistes volen “de cooperació”.

Sánchez posarà en marxa aquest dimarts la seva tercera ronda de contactes, reunint-se al migdia amb Pablo Iglesias i a la tarda amb Pablo Casado. Albert Rivera ha tornat a declinar la invitació. Segons els socialistes, l’objectiu de l’executiva és “analitzar les principals transformacions en forma de desafiaments als quals ha de fer front el nostre país i formular una proposta concreta a Unidas Podemos”. Estan convençuts que estan fent “els passos necessaris per aconseguir el vot favorable d’UP després de quatre reunions amb aquesta formació”.

En aquest sentit, fonts socialistes asseguren que la proposta que sortirà de l’executiva serà “un pas definitiu després de la proposta de govern de cooperació concretada en tres àmbits (parlamentària, programàtica i institucional) que inclou una comissió de seguiment dels acords, així com la possibilitat que UP suggerís ministres independents i de reconegut prestigi”.

En aquests moments, les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos continuen encallades per la fórmula de govern, que els segons volen de coalició i els primers no. Tampoc no ha servit la proposta llançada la setmana passada per Iglesias en un article a La Vanguardia, on proposava sotmetre el govern conjunt a votació en el debat d'investidura, una idea que ha estat clarament rebutjada per Ferraz. L'altre element que va esgrimir el mateix Sánchez són les "grans discrepàncies" que mantenen sobre la manera de "resoldre la crisi catalana", malgrat que la formació d'Iglesias ha promès lleialtat en aquest assumpte si governen junts.

Iglesias reclama que “faci els deures”

A poques setmanes de les vacances d’estiu, el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha instat els socialistes a “fer els deures” aquest juliol, acordant un govern de coalició, en comptes d’esperar a setembre. En aquest sentit, ha subratllat la “flexibilitat” que ha tingut la seva formació en aspectes com el conflicte català, motiu de grans discrepàncies entre els dos socis. Iglesias ha reiterat que no posaran línies vermelles a la posició del PSOE.

“Defensarem una negociació integral d’equips de govern, perquè els programes quan no van acompanyats d’equips de govern es queden en paper mullat”, ha insistit Pablo Iglesias, que no es mou de l’exigència d’un govern de coalició que els socialistes rebutgen.