Passen les reunions però les posicions no s’acosten, sinó que es mantenen ben allunyades. Així s’ha constatat un cop més aquest dimarts, després que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s’hagin trobat per cinquena vegada al Congrés dels Diputats en el marc de la nova ronda de contactes. Ha anat molt malament. Cadascú en la seva trinxera: el primer continua defensant un govern monocolor, mentre el segon no es mou de la coalició. Els retrets han corregut d'una banda a l'altra com la pólvora. Davant la manca de suports per a la investidura, prevista per al 22 de juliol, l’escenari d’una repetició electoral està sobre la taula. "No hi ha segones oportunitats", ha avisat el PSOE. Resum: o investidura el juliol, o eleccions el novembre.

Així ho han denunciat fonts d’Unidas Podemos després de la reunió, que han assegurat que “Pedro Sánchez ens ha traslladat que portarà el país a eleccions si no compta amb suports a la investidura de juliol”. Des de la formació de Pablo Iglesias denuncien que el candidat a la investidura “no vol negociar, sinó que intenta imposar unilateralment un govern de partit únic”. El líder socialista necessita inevitablement dels vots favorables de Podemos per a conformar govern.

“No és seriós anar a una investidura sense haver aconseguit suports i amenaçar amb una repetició electoral”, adverteixen des d’Unidas Podemos. Segons expliquen, han demanat a Sánchez que “flexibilitzi la seva posició i negociï des de ja un acord integral de coalició d’esquerres sense línies vermelles (programa equips i estabilitat)”.

"No hi ha segones oportunitats"

Però també hi ha hagut retrets des de la bancada socialista, que ha verbalitzat públicament l'amenaça electoral. En roda de premsa posterior a la reunió, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha avisat que "no hi ha segones oportunitats", perquè no preveu canvis de juliol a setembre. És Unidas Podemos qui s'ha de moure i asseure's a la taula. “A unes negociacions s’hi ve amb ànim de pactar”, ha assegurat. “Si el teu interlocutor es dedica a desqualificar és que potser no té tant d’ànim de pactar”, ha lamentat.

Lastra ha assegurat que “els únics que fan propostes” són ells i ha lamentat que Pablo Iglesias ni tan sols hi ha respost. Fins i tot, sempre segons la portaveu socialista, aquest dimarts s’ha negat a formalitzar els equips de negociació entre les dues formacions. “Anteposa els noms per a formar govern als continguts i les polítiques”, ha carregat.

"Falsedats"

En aquest sentit, Adriana Lastra ha recordat que Pablo Iglesias va dir que no es refiava de Pedro Sánchez. “Aquesta és la millor manera de començar negociacions?”, s’ha preguntat. També ha recordat quan Irene Montero va dir que Sánchez preferia pactar amb la dreta, o el rumor que haurien ofert dos ministeris a Unidas Podemos. “Són dues falsedats”, ha denunciat.

La portaveu socialista ha tornat a subratllar les diferències que els separen, com la qüestió catalana. I ha tornat a posar com a exemple la suspensió dels diputats presos, en contra de la qual van votar els dos membres de Podemos a la Mesa del Congrés.