Les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos no són un obstacle per a Pedro Sánchez. Durant el debat d’investidura, aquest dilluns a la tarda al Congrés dels Diputats, el candidat socialista ha tornat a insistir en el mateix que els últims tres mesos: el PP i Ciutadans s’han d’abstenir en la votació d’investidura per fer que la conformació del govern espanyol “no depengui de les formacions independentistes”.

Ho ha fet inicialment, i més breument, durant el seu discurs davant la cambra per a sol·licitar la seva confiança, però ho ha tornat a fer amb més insistència en la seva rèplica a Pablo Casado. “Han de triar si volen que hi hagi estabilitat o eleccions. Han de mullar-se”, li ha dit Sánchez a Casado. “Si no vol que  depengui de les forces independentistes, i vol ser el cap de l’oposició, li he de donar una mala notícia: s’ha d’abstenir”, ha afegit. El mateix missatge ha dirigit a Albert Rivera.

“Els seus votants i el país li està demanant que s’abstingui per a no dependre de forces que van en contra de la Constitució i la integritat territorial”, ha insistit el dirigent socialista. I ho ha fet fins i tot recordant que unes hipotètiques elecciones vindrien després de la sentència de l'1-O i del termini del Brexit, amb un govern en funcions. "Un partit com el seu ha de fer un servei a Espanya", ha sostingut. Malgrat tot, s’ha trobat la porta tancada de Pablo Casado.

Per altra banda, el candidat socialista ha retret als populars que facin servir Catalunya per amagar els seus problemes interns, i també la seva responsabilitat en la magnitud del conflicte català. “Vostès no tenen res a veure amb el que ha passat a Catalunya en els últims set anys?”, els ha preguntat. En aquest sentit, ha recordat que el “problema d’orígen” està en un Estatut que va ser referendat pel poble català i recorregut pel PP. També ha subratllat que el PSOE va fer pinya amb el PP amb l’aplicació del 155 “en la major crisi” que ha viscut Espanya. Ara li demana "reciprocitat" per enfrontar un problema que "lògicament és polític".

Com en el seu discurs d’investidura, on ha passat de puntetes per sobre de la qüestió catalana, Sánchez ha defensat que l’única manera de resoldre aquesta crisi territorial és “respondre proposant un projecte de regeneració” que sigui capaç d’atraure els catalans desencisats.