La manca de gestos de Pedro Sánchez cap als seus possibles aliats, Unidas Podemos i els partits independentistes, ha planat sobre el Congrés dels Diputats després del seu discurs. L’estupefacció ha estat màxima, fins i tot entre els grups de l’oposició. Així l'hi ha retret el líder del PP, Pablo Casado, en la seva rèplica aquest dilluns a la tarda. “S’avergonyeix d’ells? Prefereix que es noti una mica menys?”, li ha preguntat. “No vol veure l’elefant morat amb un gran llaç groc a l’habitació”, li ha etzibat. Ha insinuat que el seu silenci té a veure amb un suposat programa ocult per a Catalunya.

El dirigent popular i cap de l’oposició ha estat l’encarregat d’obrir el debat d’investidura després de la intervenció de Sánchez. I durant la seva intervenció ha volgut advertir sobre la possible aliança. “Quan acabi aquesta sessió, tindrà massa creditors a la seva porta i no podrà pagar”, ha afirmat. “Si compleix amb ells, trenca amb Espanya. Amb els radicals pot ser investit, però no pot governar”, ha insistit.

En aquest context, Casado ha denunciat que Sánchez “no ha dit res sobre Catalunya” i li ha volgut recordar que “ha estat president amb aliances contra l’Estat, amb formacions polítiques que continuen instal·lades en la il·legalitat”. I ha insinuat que s’ha “guardat totes les cartes a la màniga”, fent referència a hipotètics indults als presos polítics en cas de condemna.

De la mateixa manera, el dirigent conservador li ha retret el seu silenci sobre els “espies lingüístics” a les escoles catalanes, la “propaganda” a la televisió pública catalana o que no hagi dit res sobre la proposta del PP per tornar a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndum. “Per què no ha dit res?”, li ha preguntat, que també l’ha interrogat sobre què se n’ha fet de la declaració de Pedralbes. “El senyor Torra ha dit que havien acordat resoldre el conflicte amb mecanismes polítics”, li ha retret. També ha criticat aliances amb “proetarres” a Navarra.

D'aquesta manera, el líder del PP ha tornat a insistir que, malgrat les crides reiterades dels socialistes, no poden abstenir-se per facilitar la investidura. En aquest sentit, li ha recordat que tant ell com Meritxell Batet i Manuel Cruz van oposar-se frontalment a l'abstenció socialista a la investidura de Mariano Rajoy el 2016.

Com en els seus mítings de campanya, Casado ha tornat a situar el PSOE “fora de l’espai del constitucionalisme”. Li ha allargat la mà “per a qüestions d’Estat”, però “no per a fer un govern contra l’Estat”.