El PSOE posa en marxa tota la maquinària per aconseguir una investidura de Pedro Sánchez com abans millor. Hi ha en marxa unes negociacions amb ERC. Avui el candidat a la investidura s’ha reunit amb Pablo Casado i Inés Arrimadas. Demà, el líder socialista també iniciarà una ronda telefònica amb el lehendakari Íñigo Urkullu i el president Quim Torra. I demà també la portaveu socialista Adriana Lastra iniciarà una ronda de reunions amb totes les formacions, excepte Vox que s’ha autoexclòs. Aquest mateix dimarts es veurà amb els independentistes catalans: ERC, JxCat i la CUP.

La trobada amb ERC serà aquest dimarts a les onze del matí. En el cas de JxCat, la reunió serà a les quatre de la tarda. I en el cas de la CUP, a dos quarts de sis de la tarda. Mentre els dos primers intenten explorar una possible entesa, els anticapitalistes no veuen marge per moure's del no perquè el que hi ha sobre la taula no és "la solució al conflicte amb l’Estat".

La ronda d'aquest dimarts l'obrirà el Més País d'Íñigo Errejón i Compromís, a les deu, cadascú amb el seu propi document de negociació. A les 12 del migdia els socialistes també es veuran amb una delegació d'EH Bildu. No serà fins dijous al matí que es reuniran amb Andoni Ortuzar, del PNB.

L'únic que s'ha negat a reunir-se ha estat l’extrema dreta de Vox. A les reunions assistiran tant Lastra com el número dos del PSOE al Congrés, Rafael Simancas.

Els contactes ja han començat aquest dilluns, quan Pedro Sánchez s’ha reunit durant el matí amb Pablo Casado i Inés Arrimadas. Les dues trobades, que no han fructificat, s’emmarquen en el marc de l’àmplia ronda de contactes dels socialistes de cara a la investidura, que portarà Sánchez a parlar per telèfon amb el president Quim Torra i la resta de presidents autonòmics. La trucada amb Urkullu serà demà a les 9 i amb Torra a les 9:15.

Discreció amb ERC

Pel que fa a les negociacions amb ERC, Adriana Lastra ha tornat a demanar discreció perquè les converses arribin a bon port. Un cop més, la portaveu socialista ha garantit que, quan s’hi arribi, “l’acord serà públic i subjecte a la seguretat jurídica, les normes, la llei i la Constitució”. Ha subratllat que amb els republicans “hi ha una agenda social que ens uneix”, ja que “ERC va donar suport amb els seus vots tots els reials decrets” del govern en funcions.

L'acord amb Podemos no es trencarà

Després de les reunions amb Casado i Arrimadas, la dirigent socialista ha assenyalat que a tots dos els ha demanat que facilitin la investidura si tant els preocupa la dependència d’ERC. “Ho tenen fàcil: Casado abstenint-se i Arrimadas votant afirmativament”, ha assegurat Lastra. No obstant, fonts socialistes han garantit que, encara que la dreta canviés de parer, el preacord de coalició amb Unidas Podemos “ja està signat i ratificat per les bases”.