L'enroc de Pedro Sánchez no ha deixat indiferent ningú a Unidas Podemos. No només pel discurs d’investidura, sinó especialment després del dur intercanvi de retrets i el to utilitzat aquest dilluns a la tarda en el seu debat parlamentari amb Pablo Iglesias. Les cares són d’estupefacció després de la primera sessió. Malgrat que totes dues parts mantenen que la mà continua estesa, el fil s’ha trencat una mica més al Congrés dels Diputats. El xoc ha estat amb llums i taquígrafs.

“No està entenent res del que està passant”, retreuen des de l’entorn de Pablo Iglesias a Pedro Sánchez, que ha ofert a Unidas Podemos un govern de coalició en els termes que indiquin els socialistes. “Sembla que molta predisposició no tenen. Abans l’escull era Iglesias. Ara què més hi ha?”, es pregunten. “Qui alguna cosa vol, busca els mitjans i no les excuses”, retreuen aquestes fonts. Si res no canvia, aquest dimarts votaran en contra o s’abstindran. I el mateix de cara a la segona votació de dijous. Si hi ha nous moviments, tornaran a contemplar el .

Des de la formació de Pablo Iglesias subratllen que no han rebut cap comunicació sobre que s’hagin trencat les negociacions, i que no deixaran de parlar amb els socialistes, malgrat l’episodi d’avui. Però avisen que ja han cedit prou, renunciant primer a ocupar “ministeris d’Estat” i després cedint al veto de Sánchez amb la renúncia que va fer Pablo Iglesias a entrar al Consell de Ministres.

PSOE retreu el “to”

A l’altra banda de la taula de negociacions, des de l’entorn de Pedro Sánchez retreuen les paraules que ha fet servir Iglesias durant la seva rèplica, que ha arribat a dir que, si acaba en repetició electoral, el líder socialista no tornarà a ser president d’Espanya. “El to d’Iglesias no ajuda, però tenim la mà estesa per a intentar aconseguir un acord”, asseguren malgrat tot fonts socialistes. "Estem oberts malgrat el discurs d'Iglesias. Cal continuar explorant aquesta possibilitat", afirma una altra veu del govern espanyol.