Tot i que el llistó estava molt alt, Santiago Abascal l'ha superat en pujar aquest dissabte al faristol del Congrés dels Diputats. El líder ultradretà ha començat la seva intervenció reclamant la detenció del president de la Generalitat, Quim Torra, després de ser inhabilitat per la Junta Electoral Central. Davant d'això, segons expliquen fonts de la formació, els vuit diputats de Junts per Catalunya han respost abandonant l'hemicicle on s'estava duent a terme el debat.

Abascal ha arrencat el seu discurs davant la cambra baixa reclamant la detenció immediata de Quim Torra. L'ha acusat de reaccionar "com un rebel i un sediciós" després de ser inhabilitat per la JEC. "Ha decidit arriar la bandera, convocar il·legítimament un ple i ha dit que no es dona per destituït, en declaració clara de rebel·lia", ha denunciat. "Ha de ser detingut, però a Espanya no hi ha llei per les necessitats de la investidura del senyor Sánchez", ha reblat.

La de JxCat no ha estat l'única absència. Abans de començar el torn d'Abascal, el portaveu republicà Gabriel Rufián ha abandonat l'hemicicle, així com els dos diputats de la CUP, Albert Botran i Mireia Vehí, que segons els anticapitalistes ha estat per a una reunió sobre temes interns.