Aquest dimecres a l’Assemblea de Madrid ha tingut lloc un debat d’investidura inèdit: sense candidat a la investidura. Davant la manca de suport a cap dels líders polítics, tal com està previst a l’estrenat reglament de la cambra, s’ha celebrat el ple de totes maneres. Només ha servit per a fer un intercanvi de retrets d’una banda a l’altra, després que Vox hagi frustrat el govern del PP i Ciutadans encapalat per la popular Isabel Díaz Ayuso. I també ha servit per a activar el compte enrere. Si abans del 10 de setembre no hi ha una investidura positiva, hi haurà repetició electoral.

A última hora, aquest dimarts, finalment el portaveu de Ciutadans, Ignacio Aguado, va accedir a una reunió a tres bandes amb la popular Isabel Díaz Ayuso i la líder de Vox a la cambra, Rocío Monasterio. Però la trobada no va aconseguir reconciliar posicions. Els vots dels ultres, que reclamen signar un acord entre els tres —al qual Ciutadans s’hi nega rotundament—, són imprescindibles perquè governi la dreta. Davant d’això, l’Assemblea de Madrid s’ha convertit aquest dimecres al migdia en un nou camp de batalla.

Qui més retrets ha tingut cap als seus teòrics socis ha estat Monasterio, que ha acusat el PP i Ciutadans de fer-li el joc a l’esquerra. “Quan acabin amb nosaltres, que ja els agradaria, aniran a per vostès, no en tinguin cap dubte”, els ha advertit. I també s’ha dirigit individualment a Ciutadans, el principal factor de desencontre entre els tres partits, als qui ha acusat d’estar imposant “el cordó sanitari que ens vol imposar l’esquerra”.

També n’ha sortit bastant rebotat Ignacio Aguado, que ha donat per finalitzades reunions com la d’aquest dimarts a la tarda. “No hi haurà més reunions a tres, no hi ha res més a negociar”, ha sentenciat el portaveu de Ciutadans a l’Assemblea, que ha reclamat a Monasterio que “rectifiqui ara que encara som a temps”.

Com en aquestes setmanes de negociació tan dures, Isabel Díaz Ayuso ha tractat en va de fer un discurs menys encès, més mediador. La no candidata a la investidura ha reiterat la seva “mà estesa” a les dues formacions de la dreta. “Aquest és un repte històric i hem d’evitar la fi de la capacitat de ser ciutadans lliures i iguals, com ho som a Madrid”, ha sostingut.