Amb llums i taquígrafs. Lluny de reconciliar les posicions allunyades pel discurs d’investidura, el debat posterior les ha mantingut ben enrocades. Aquesta tarda, en el seu intercanvi, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han evidenciat el seu xoc per la concepció d’un hipotètic govern de coalició que estan negociant. Mentre el candidat socialista ha vingut a dir que seran ells els qui dictin els termes d’aquest executiu conjunt, relegant-los a un paper residual, el secretari general de Podemos ha avisat que no serà un “mer decorat” el Consell de Ministres. El to entre els dos, sens dubte, no ha estat gens amable. Els retrets i amenaces han corregut d'una banda a l'altra. Només els despatxos podran intentar arreglar el que s'ha vist als faristols de la cambra baixa.

En la seva intervenció, Pablo Iglesias ha avisat que “qui vol un govern de coalició no proposa un paper decoratiu” al seu soci d'executiu, un rol que no acceptaran. Ha subratllat que fins i tot ell mateix ha fet un pas al costat pel veto que li va fer el candidat a la investidura. “El govern de coalició es negocia en proporció al pes de cadascú”, ha recordat. L’ha acusat de no voler una entesa. “Dissimuli una mica. Com a estratègia de negociació no sembla la més raonable”, li ha etzibat.

En aquest sentit, Iglesias ha llegit un llistat de tot allò que, en les converses amb el PSOE, els han rebutjat. “Què ens han ofert vostès? Expliqui-ho vostè a la cambra si és quelcom més que decoratiu”, ha dit en un to enfadat. “No ens deixarem humiliar ni trepitjar per ningú”, ha afegit, demostrant que l’estat de les relacions és molt precari. I l'ha advertit que, si va a una repetició electoral, "no serà president d'Espanya mai".

Per la seva part, el candidat a la investidura no s’ha quedat de braços plegats. Ha agraït el pas al costat de Pablo Iglesias, però ha assegurat que els socialistes ja s’han mogut cinc cops de posició fins a oferir un govern de coalició. En aquest sentit, ha contemplat altres possibilitats diferents, amb Unidas Podemos fora de l’executiu, si finalment els de Pablo Iglesias no accepten els termes de Ferraz.

“La proposta que els faig és de govern de coalició, però entre un govern de coalició com vostès plantegen i que vostès votin amb la ultradreta, hi ha moltes opcions que es poden obrir”, ha afirmat Pedro Sánchez. Li ha retret al líder de Podemos el seu discurs, perquè “no és seriós que digui que és decoratiu”. "Vostès consideren que tot han estat excuses i que l’únic que fem és demanar el vot a les forces de dretes, però no és cert", ha afegit. I l’ha advertit: “Meditin si votaran amb l’extrema dreta”.

En aquest moment, amb les negociacions congelades --aquest dilluns no han tingut cap reunió--, el principal obstacle estan sent els càrrecs al Consell de Ministres. Des de Podemos denuncien que el PSOE, a l'hora de la veritat, només els ofereix "responsabilitats simbòliques". Els socialistes ho desmenteixen i confien a poder arribar a un acord aquest dijous, abans de la segona votació.