Junts per Catalunya segueix apostant per la investidura del president Carles Puigdemont, malgrat els advertiments del TC i el Consell de Garanties Estatutàries, que han descartat la seva elecció parlamentària a distància. Des de la candidatura del president exiliat, l'objectiu continua sent la reelecció. Per aquest motiu, no hi haurà un pas enrere en el Parlament, on s'iniciarà el tràmit de la reforma de la Llei de Presidència aquesta mateixa setmana.

Si més no així ho ha afirmat aquest matí el diputat de Junts per Catalunya Quim Torra en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. "El pla D no és a sobre de la taula", ha assenyalat fent referència a la possibilitat d'apostar per un quart candidat, després del fracàs intent d'investir —a més de Puigdemont- Jordi Sànchez i Jordi Turull. Torra ha exposat que, en no estar plantejada aquesta possibilitat, desconeix el nom de qui podria optar a la presidència de la Generalitat en cas que no avancés la via Puigdemont.

"Carles Puigdemont és el nostre candidat", ha insistit Torra, que ha assenyalat que no s'ha assumit la possibilitat de no investir-lo, encara que després ha matisat que hi ha diverses opcions que s'estan estudiant. El cert és que queden 21 dies perquè acabi el termini davant d'una nova convocatòria d'eleccions a Catalunya, per la qual cosa l'independentisme comença a notar la pressió del temps. "No es vol arribar als dies tan agònics", ha relatat Torra esmentant el que va passar després de les eleccions de 2015, quan pràcticament es van esgotar els terminis.

Accelerar la investidura

La paraules de Torra s'emmarquen en una tensió latent a les files independentistes per desbloquejar la investidura. Els consellers empresonats Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull van demanar ahir en missatges a Twitter que es donés tota la confiança a les propostes de Puigdemont per tancar la investidura.

L'alternativa a la presidència de Puigdemont davant dels embats judicials i que va ser avançada per aquest diari, seria nomenar un president i un Govern provisionals per desbloquejar la situació i després, una vegada de solucioni la situació del president, que fos investit.