A Junts per Catalunya continuen esperant que soni el telèfon. La portaveu del grup a Madrid, Laura Borràs, ha lamentat aquest dimarts que el PSOE encara no s’ha posat en contacte amb ells, malgrat la seva predisposició a dialogar. Mentre no sona el telèfon, però, ha tornat a deixar clara la seva posició en la investidura de Pedro Sánchez: cal anar més enllà de la declaració de Pedralbes perquè enmig hi ha hagut la sentència del procés. Ha situat la Declaració de la Llotja de Mar com a marc de referència. I ha avançat que lluitarà perquè hi hagi unitat independentista al Congrés.

Abans de recollir l’acta de diputada, juntament amb els diputats i senadors de JxCat, Laura Borràs ha volgut subratllat la reunió que ha mantingut ja amb la CUP i la que mantindrà avui amb el BNG i demà amb ERC. En aquest sentit, ha garantit que lluitaran per una “solució comú” en el debat d’investidura. “Som els de la unitat”, ha recordat la dirigent nacionalista, que ha defensat que faran “tot el possible” perquè l’independentisme faci servir el seu poder d’influència.

Pel que fa a les condicions per facilitar la investidura, la portaveu de JxCat ha assegurat que “venim a fer política” i que reivindicaran el que han reivindicat sempre: “Que per a solucionar el conflicte entre Catalunya i l’Estat cal fer quelcom tan simple com asseure’s a negociar”. Ha defensat la declaració de Pedralbes, perquè cal una mediació, però ha avisat que ha quedat “desfasada” després de la sentència. És per això que ha reivindicat la Declaració de la Llotja de Mar, que aplega tots els partits independentistes i sobiranistes catalans, bascos, gallecs i balears. Ha subratllat que la sentència "marca un abans i un després".

Per altra banda, Borràs ha denunciat novament el context de “repressió” després del judici al president Quim Torra al TSJC, amb el qual “pretenen inhabilitar un president de la Generalitat democràticament escollit per la ciutadania”.