"Avui investirem el primer president republicà escollit a les urnes des que la violència feixista va escapçar la Generalitat del president Lluís Companys", ha proclamat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, des de la tribuna del Parlament, poc abans que el ple abordés la votació amb què ha investit Pere Aragonès com a 132 president de la Generalitat, amb 74 vots a favor, d'ERC, Junts i la CUP, i 61 en contra, de la resta de l'hemicicle.

"És un honor i és una gran responsabilitat la que sento sobre les meves espatlles", ha confessat Aragonès en una breu intervenció tan bon punt ha estat investit president. 

Des dels despatxos d'ERC seguia la investidura el president del partit, Oriol Junqueras, que ha hagut de recórrer a un permís penitenciari per poder sortir de la presó de Lledoners i ser present a la Cambra. Junqueras havia arribat a tres quarts d'11 del matí, i la seva entrada a la Cambra ha revolucionat els passadissos d'un Parlament que fins aquell moment vivia el ple amb la normalitat d'una sessió ordinària.

Junqueras abraça Vilalta arribada Parlament Sergi Alcàzar

Junqueras ha estat rebut a les portes del Parlament per Marta Vilalta, Roger Torrent, Meritxell Serret i Sergi Sabrià / Sergi Alcàzar

Irrupció de Junqueras

A aquella hora dins de l'hemicicle intervenia la portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, que acusava Aragonès d'haver protagonitzat un exercici pirotècnic amb la proposta per governar en solitari. Prèviament, la CUP havia advertit Aragonès que el seu vot a favor d'avui no és un "xec en blanc".

El candidat entomava una arrencada del ple amb retrets dels comuns i avís a navegants dels cupaires, mentre Junqueras protagonitzava als passadissos un pelegrinatge per les diferents cadenes instal·lades a la Cambra, que l'interrogaven sobre les raons del seu silenci en relació a l'acord de govern pactat entre ERC i Junts, i sobre les raons dels silencis de Carles Puigdemont .

El d'aquest divendres ha estat un ple d'investidura sense públic arran de la Covid, amb els diputats escampats per tot l'hemicicle, ocupant la tribuna de premsa i la tribuna de convidats, amb els consellers -a punt de deixar de ser-ho- separats per pantalles de metacrilat. Tota una metàfora.

El president de la Generalitat Pere Aragonès Pool Efe

Pere Aragonès, a l'hemicicle, després de ser investit pel Parlament / Efe

Junts, en colla aliena

Precisament, a banda de la incursió de Junqueras, l'interès als passadissos volava més enllà de la investidura i se centrava en les especulacions sobre els noms que ocuparan el nou gabinet del president Aragonès, o sobre la capacitat de resistència que tindrà l'acord entre ERC i Junts.

Els diputats del partit de Carles Puigdemont no amagaven que, després de setmanes de tensa negociació amb els republicans, vivien la investidura com una festa en què participaven però no era la seva. El president del grup, Albert Batet, recorria en una conversa amb periodistes a l'experiència castellera i ho comparava amb un membre de la Colla Vella de Vallsl que convidat al sopar de la Colla Jove.

Lapsus al PSC

A banda dels diputats i la premsa, el Parlament ha reservat un espai als presidents del Parlament i del Govern per poder ser presents a l'acte. Només l'expresident democristià de la Cambra Joan Rigol ha ocupat des de primera hora la sala assignada. El darrer president de la Generalitat, Quim Torra, ha seguit el ple des del despatx de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Els presidents Artur Mas i José Montilla han arribat a quarts d'una, quan el debat entrava en el darrer tram.

Tots eren a l'edifici a l'hora de la votació, que s'ha fet a dos quarts de dues. No hi ha hagut sorpreses. Tot just l'anècdota de la portaveu socialista, Alícia Romero, que ha estat a punt de trencar la disciplina del grup, de manera involuntària i votar a favor de la investidura en nom de la diputada Elena Díaz, que havia delegat el vot.

Pere Aragonés i Oriol Junqueras Sergi Alcàzar

Aragonès i Junqueras als passadissos del Parlament / Sergi Alcàzar

Comunicat a les autoritats pertinents

Aragonès ha tancat el ple citant dos referents polítics personals, Oriol Junqueras i el primer regidor republicà de Pineda, Pere Horta; ha recitat un fragment de la Pell de brau de Salvador Espriu; i s'ha compromès a exercir el càrrec amb humilitat personal, ambició col·lectiva, mà estesa i valors republicans, abans d'acabar amb un "Visca Catalunya lliure!".

La sessió del ple d'avui, que havia començat amb la intervenció del diputat d'ultradreta Ignacio Garriga, ha acabat amb els diputats de Vox abandonant l'hemicicle mentre els grup d'ERC, Junts i la CUP acollien amb aplaudiments la investidura i la resta de la sala es mantenia assegut als seus escons.

"La investidura serà comunicada a les autoritats pertinents perquè el nomeni president de la Generalitat", ha sentenciat la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, en referència a rei Felip VI al qual s'ha fet arribat un mail amb la decisió. I, a la fi, la legislatura s'ha posat en marxa.

 

A la imatge principal, Pere Aragonès, als passadissos del Parlament / Efe