El líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha denunciat aquest dijous “la màfia” que representa l’estat espanyol i l'“olor de tancat” que fa aquest país. En la seva intervenció durant el ple que s’ha celebrat a la cambra baixa en motiu del CatalanGate i l’espionatge a líders independentistes catalans, el republicà ha afirmat que “un Estat i el seu govern no poden tenir vides paral·leles”. Ho ha dit després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, prometés una nova llei sobre secrets oficials de l’Estat i que s’espolsés responsabilitats sobre l’actuació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). “Com pot vostè prometre un control judicial més fort sobre el CNI si el controlador més gran del CNI és vostè com a cap de l’Executiu?”, s’ha preguntat Rufián des del faristol del Congrés.

En aquest sentit, Rufián ha insistit que no hi ha cap país al continent europeu, i en cap cas en l’àmbit internacional, que pugui estar interessat a espiar personalitats del món independentista català. Ha afirmat que l’únic país del món que ha d’estar interessat en això és Espanya. Com que Sánchez ha justificat aquest espionatge en “els incendis” que es van produir a Barcelona durant les protestes postsentència del 2019, Rufián s’ha preguntat si veuria amb bons ulls que l’Estat espiés sindicalistes que, “per posar un exemple, tallessin les vies del tren o cremessin alguns contenidors per reivindicar els seus drets laborals”. “Estan obrint una porta molt perillosa i molt fosca”, ha alertat el líder republicà durant la seva intervenció.

Rufián també ha lamentat que l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, fos espiat mentre el seu partit, Esquerra Republicana, negociava a Madrid amb el PSOE per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. “Per què se’l va espiar? Què feia?”, ha denunciat. En aquest sentit, ha recordat que Espanya ha utilitzat una estratègia per frenar els peus a l’independentisme similar al que s’utilitza per aturar terroristes internacionals: “Vostès consideren l’independentisme una amenaça tan gran com el gihadisme internacional”.

 

 

Per acabar, Rufián ha volgut recordar el testimoni d’Eugenio Pino, excomandament policial, en una comissió d’investigació sobre la Kitchen, en la qual va dir que “ho faria tot per Espanya”. “Tot és tot”, va insistir. “Va ser una intervenció que va deixar a tothom glaçat”, ha manifestat Rufián aquest dijous. “En aquest país hi ha gent amb placa que es pensa que aquest país és tan seu que pensa que no hi cap ningú més; potser és que els que ens espien a nosaltres són els mateixos que ens espien a nosaltres”, ha manifestat Rufián per sentenciar la seva intervenció. En aquest sentit, ha denunciat el “patriotisme tòxic” que plana sobre moltes de les institucions de l’estat espanyol.