El bloqueig dels comptes del Govern per l'ordre ministrerial d'Hisenda, dirigit per Cristóbal Montoro, arriba fins a estudiants de doctorat que viuen fora de Catalunya. És el cas de'n Pol Fontboté, que fa un mes i mig que viu a Nova York. Hi va viatjar als Estats Units després de rebre una beca postdoctoral, concedida per la Generalitat a través de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per participar al programa Visiting Reserch de la Universitat de Columbia. Ara, però, veu amenaçat el seu futur. 

Els diners de la beca no arriben, i la Universitat nord-americana li reclama que efectuï el pagament. Des de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que és qui gestiona el pagament al becat, aquest dimecres li han comunicat que han fet tots els passos necessaris, però que el pagament de la beca s'ha pogut fer efectiu encara perquè els comptes del centre estan intervinguts.

Així ho ha explicat Fontboté a El Nacional, on també s'ha mostrat "molt preocupat" perquè Columbia li reclama el pagament i l'adverteix que de no fer-lo podria quedar bloquejat el seu accés al campus. L'única opció que té ara és esperar que es desbloquegi el pagament o fer-lo ell per avançat, una opció força complicada degut a l'elevat cost del programa. Per això, aquest doctorat en Dret per la UPF es mostra "indignat" pel cas i ho veu com un exemple "més de l'aplicació de l'artícle 155 per la porta del darrere" i de que "la repressió arriba fins i tot a Nova York".

Fonts del Govern consultades per aquest diari també emmarquen aquest cas com un exemple de la intervenció dels comptes de la Generalitat. Tot i això, asseguren que els pagaments han d'acabar arribant, i que s'estan endarrerint per la intervenció. 

L'ordre ministerial de Montoro obliga a la Generalitat i a tots aquells que tenen relació amb aquesta a justificar tots els pagaments a través d'una declaració responsable que justifiqui que no s'estan destinant pagaments al referèndum. Un cop feta aquesta declaració, el banc comprova que el pagament no té res a veure amb l'1-O i fa efectiu el pagament, però aquest procediment pot trigar uns dies en fer-se.