L'economista Xavier Sala-i-Martin ha fet la seva pròpia interpretació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que reconeix la immunitat d'Oriol Junqueras: "La justícia europea diu que Spain is a fascist state" (Espanya és un estat feixista). 

Sala-i-Martin fa aquesta afirmació perquè considera injusta la sentència del Tribunal Suprem que condemna a 100 anys de presó els líders independentistes catalans: "uns senyors disfressats amb toga es van saltar la llei per salvaguardar la sagrada unidaz".

El TJUE ha sentenciat aquest dijous al matí que Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe al Parlament Europeu i hauria d'haver sortit de la presó per anar a Brussel·les. És per això que Sala-i-Martin critica la sentència del Suprem; segons ell, el Suprem "va dictar una sentència a algú contra qui no podia dictar sentència perquè era parlamentari europeu".

L'economista aprofita per comparar l'"error" del Suprem amb el d'un professional d'un altre àmbit: "Si un metge hagués comès un 'error' d'aquesta magnitud, seria apartat de la professió immediatament. Passarà el mateix amb els jutges espanyols?".

Finalment, Xavier Sala-i-Martin recorda que "cada vegada que algun jutge europeu s'ha hagut de pronunciar sobre la justícia en el cas català, Espanya perd". Per tots aquests motius, l'economista ha sentenciat que Espanya no és un estat democràtic i que els "'colpistes" i els "supremacistes" "són ells".