L'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas que s'investiga en l'Operació Kitchen va costar almenys 53.266,22 euros procedents dels fons reservats del Ministeri de l'Interior durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz, segons apunta el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata en una resolució, fins ara sota secret de sumari, que pertany a la investigació que el magistrat fa de la caixa B del partit.

Segons el magistrat, la investigació ha pogut acreditar un total de 25 pagaments realitzats entre juliol del 2013 i maig del 2015 en relació amb la col·laboració de qui va ser xofer de l'extresorer, Sergio Ríos. D'aquesta quantitat, segons detalla en la resolució el titular del jutjat central d'instrucció número 5, un total de 50.000 euros corresponen a sous i salaris, i la resta a despeses de menjar (2.574 euros), transport (496 euros) i altres abonaments menors que no es concreten (195 euros).

Les quantitats haurien estat lliurades pel comissari Andrés Gómez Gordo i pel també excomandament jubilat a presó José Manuel Villarejo, les activitats irregulars del qual analitza un altre jutjat de l'Audiència Nacional, el central número 6, en la macrocausa Tàndem.

De la Mata ha aixecat aquest dimecres el secret sobre la seva part de la peça Kitchen, que mantenia per no perjudicar la investigació del jutjat central d'instrucció número 6 sobre aquest operatiu parapolicial que s'hauria sufragat amb fons reservats i l'objectiu del qual seria sostreure informació sensible del PP a qui va ser el seu tresorer, Luis Bárcenas, per ocultar-ho a la justícia.

Una vegada aixecat dilluns passat el secret sobre Kitchen en la causa de Villarejo del jutge Manuel García Castellón, el jutge central número 5 ha eliminat també aquesta prevenció de la documentació sobre aquest assumpte que s'inclou en el procediment sobre la 'caixa B' del PP.

Fins a 71 agents

També ha quedat acreditat, segons estableix el jutge De la Mata en la seva resolució, que persones i llocs de l'entorn de Luis Bárcenas i de la seva esposa Rosalía Iglesias van ser objecte de vigilància entre el 25 de juliol i l'11 d'octubre del 2013; així com els dies 22 de gener i 12 de febrer del 2014, "existint constància documental d'això mitjançant notes de servei".

El comissari García Castaño, el principal encarregat de l'espionatge a la família Bárcenas, tenia a la seva disposició fins a 71 agents entre policies, oficials i inspectors, per al seguiment a l'esposa de l'extresorer, el seu fill, i fins i tot a l'empleada de la llar. Segons informa la SER, Afers Interns no pot determinar si tots van ser utilitzats en l'operació, però aporta la dada al jutge que eren els que es trobaven de servei en el moment en què van tenir lloc els fets.

Aquestes vigilàncies van ser efectuades per l'Àrea especial de Seguiments, Servei Adscrit a la Unitat Central de Suport de la Comissaria General d'Informació. En elles, es donava especial importància als objectes que porten les persones vigilades, posant èmfasi en tractar de descriure expressament "quins tipus de bosses o documents porten les persones vigilades o aquelles amb les que es relacionen o els lliuraments de documents efectuats o que suposen que podrien haver-se dut a terme".

A més, el jutge afegeix que es van complir els objectius marcats mitjançant l'apoderament de documentació integrada per almenys els documents manuscrits per l'esposa de l'extresorer i informació digital gravada en un disc dur per part del seu xofer, Sergio Ríos.