La secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella, ha afirmat aquest dimecres que des del Ministeri de l'Interior s'està estudiant la celebració "en dates properes" d'una Junta de Seguretat a Catalunya per abordar qüestions com la col·locació i retirada de llaços grocs i altres símbols independentistes als espais públics, una qüestió sobre la qual ha fet una crida al "seny".

En ser preguntada sobre la identificació per part dels Mossos d'Esquadra de persones que retiren llaços grocs o la possibilitat que s'interposin multes, Botella ha indicat que la policia catalana té competència en seguretat ciutadana i entén que "fan el pas perquè entenen que tenen la capacitat per fer-ho".

Sobre la legalitat de les multes, ha indicat que encara no té la informació jurídica suficient per realitzar una valoració però que s'assegurarà "des de tots els punts de vista, també el legal, que aquesta mesura es pugui prendre".

ana botella - efe

Ana Botella, de visita a València / Efe

La secretària d'Estat de Seguretat, de visita a València, feia referència a les identificacions que el passat cap de setmana van fer els Mossos a la demarcació de Tarragona de 14 persones que retiraven llaços, entre els quals hi havia un agent de la Guàrdia Civil. De moment, Mossos només els ha identificat i els ha advertit que podrien afrontar multes de 601 euros fins a 30.000 euros. 

Fins ara, la fiscal general de l'Estat, Maria José Segarra, ha dit que no veu delicte en treure ni posar llaços perquè s'emmarca dins la llibertat d'expressió però les identificacions dels Mossos han aixecat les crítiques de partits com Cs i PP.

Una reunió reclamada

Per això, el Ministeri de l'Interior vol abordar aquesta polèmica a la Junta de Seguretat amb la Generalitat. El Govern fa temps que li demana poder-se reunir i la secretària d'Estat ara ha dit que estan estudiant les dates i que serà "properament". 

En aquest sentit, ha apel·lat a "entrar en un període de seny, analitzar la situació també des del punt de vista legal i la manera de reconduir la situació".  "Atesa la sensibilitat del tema, el debat obert, el respecte que tots devem de l'ús de l'espai públic, pot despertar en altres persones que pensin diferent l'interès d'omplir l'espai públic d'un altre tipus de símbols, amb la qual cosa podem entrar en una escalada inabastable", ha advertit.

En declaracions als mitjans, Ana Botella ha insistit en que "cal posar ordre i concert perquè l'espai públic és un espai de trobada de tots els ciutadans i tots tenim dret a utilitzar aquest espai en la mateixa mesura".

La carta de Torra a Interior

Respecte a la carta del president de la Generalitat, Quim Torra, en la qual reclama al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que intervingui en les presumptes agressions per part d'agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a independentistes, la secretària d'Estat ha assenyalat que "és una prova més de la necessitat que imperi el seny".

"Estem ara estudiant que en dates properes es pugui celebrar una Junta de Seguretat amb Catalunya, que és l'espai adequat perquè tots aquests temes es puguin organitzar i debatre ordenadament", ha conclòs.