El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat per carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que intervingui per posar fi a "l'escalada de violència" a Catalunya per part de "grups violents" i li demana "depurar responsabilitats" al Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil. Torra explica a la carta que s'adreça directament al ministre després del "silenci" de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

El president ja va enviar el passat 9 d'agost una carta a Cunillera per demanar-li mesures disciplinàries davant dels casos en què s'han vist implicats membres del cos de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil. Ara, en la carta dirigida a Grande-Marlaska, Torra afegeix que el cap de setmana passat els Mossos van identificar un grup organitzat de 14 persones que arrencaven llaços grocs a Ribera d'Ebre i afegeix que "sembla contrastada" la participació d'un agent de la Guàrdia Civil en aquests "grups armats i organitzats".

Carta Torra a Marlaska

"Voldríem fer-vos arribar de manera formal la nostra preocupació pels fets que s'estan esdevenint a Catalunya", amb aquestes paraules Torra comença la carta que aquest dimecres ha enviat al ministre de l'Interior.

En la missiva li adjunta la carta que ja va enviar el 9 d'agost a la delegada del govern espanyol a Catalunya demanant quines mesures disciplinàries es preveien prendre davant els "insults" que van rebre dos diputats del Parlament, Jenn Díaz i Josep Maria Jové, per part d'un membre de la policia espanyola, com també l'agressió al periodista gràfic Jordi Borràs per part d'un agent de la policia espanyola.

Davant del "silenci" de la delegada del govern espanyol, Torra explica que es veu en l'obligació d'adreçar-se a Grande-Marlaska per manifestar la seva preocupació i sol·licitar que intervingui.

Els grups violents 

A més, el president de la Generalitat afegeix que el cap de setmana passat els Mossos d'Esquadra han identificat un "grup organitzat" de 14 persones que treia llaços grocs a la comarca de la Ribera d'Ebre i afirma que entre les persones identificades "sembla contrastada" la participació d'un agent de la Guàrdia Civil en aquests "grups armats i organitzats que recorren el territori català". 

Sense perjudici de les accions penals que s'hagin d'emprendre, Torra sol·licita que s'informi "urgentment" de les mesures disciplinàries que si escau s'han d'adoptar, atès que considera que els fets "sembla que s'adeqüen als tipus previstos a la Llei orgànica 12/2007, de 22 d'octubre, i la Llei orgànica 4/2010, de 20 de maig, que tipifiquen entre d'altres "l'ostentació o utilització d'armes sense causa justificada", com també "el seu ús en acte de servei o no infringint els principis i normes que en regulen l'ús".

Altres casos que preveuen aquestes lleis són "organitzar o participar activament en reunions o manifestacions de caràcter polític o sindical, com també organitzar, participar o assistir portant armes, vestint l'uniforme reglamentari o fent ús de la seva condició de Guàrdia Civil en manifestacions o reunions de caràcter polític, sindical o reivindicatiu que se celebrin en llocs públics". 

Torra acaba la carta posant-se a la disposició del ministre per qualsevol informació que es requereixi per aclarir els fets. I conclou que "és urgent posar fi a l'escalada de violència a Catalunya per part de grups violents, com també depurar responsabilitats".