La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha informat al Tribunal Suprem que ha rebut la petició dels nou presos independentistes per tornar a presons catalanes.

Tots ells han formalitzat la petició a les presons madrilenyes de Soto del Real i Alcalá-Meco i, per això, ara Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l'Interior, ha comunicat al tribunal la petició.

Els magistrats que els han jutjat durant quatre mesos haurà de dir si tenen alguna diligència més per fer o si veuen algun inconvenient per tornar a Lledoners (Bages) Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d'Enric (Tarragonès) Carme Forcadell i a Puig de les Basses (Alt Empordà) Dolors Bassa.

El secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, ha indicat que, en cas que el Suprem ho autoritzi, el protocol estableix que els presos preventius serien traslladat a la presó de Brians 2, des d'on se'ls conduiria més tard a les presons en les quals s'estarien fins que se sàpiga la sentència o se n'acordi la llibertat provisional. La comunicació amb els serveis penitenciaris catalans és "contínua" i "fluida", ha destacat Ortiz.

Després d'ingressar a presons madrilenyes l'octubre i novembre del 2017, el juliol van obtenir autorització per traslladar-los a Catalunya. La celebració del judici oral ha obligat que, a principis de febrer, se'ls tornés a portar a Soto del Real i Alcalá-Meco. Ara, un cop dut a terme el judici, els presos han tornat a sol·licitar anar a Catalunya.