Continua la tensió entre Unidas Podemos i el PSOE. Després de les polèmiques pel preu de la llum i l'aeroport del Prat, ha arribat la decisió d'aquest divendres d'ordenar la devolució al Marroc de 800 menors que havien travessat la frontera de Ceuta al maig, que ha encetat encara més les ferides. 

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha advertit el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que la repatriació al Marroc de menors que van arribar el maig a Ceuta és quelcom "molt greu" en el marc de la legislació espanyola i que podria "incomplir" els drets dels infants i joves estrangers que es troben al país, així com diversos "compromisos internacionals". A través d'una carta enviada aquest mateix divendres a última hora i publicada a El Confidencial, el ministeri que lidera Belarra ha assenyalat que l'operativa de trasllat d'una part dels menors que es troben a Ceuta s'estaria fent "sense l'observança estricta de la legislació espanyola" i allò que estableix a la Convenció sobre els Drets de l'Infant.

La ministra d'Unidas Podemos ha recordat que el seu departament ha ofert el seu "suport" en "reiterades ocasions" per "garantir el retorn segur" dels migrants, que fins ara estan sota la tutela de l'administració espanyola, concretament per la ciutat autònoma de Ceuta.

El ministeri de Drets Socials apunta, entre d'altres, que la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea determina que "l'interès superior del nen constituirà una consideració primordial", i que la Directiva 2008/115 disposa que "abans d'expulsar del territori d'un Estat membre un menor no acompanyat, les autoritats s'asseguraran que serà entregat a un membre de la seva família, un tutor designat o uns serveis d'acollida adequats a l'Estat de retorn".

Per tot això, la missiva dirigida a Marlaska vol "deixar constància que tota la responsabilitat de les actuacions dutes a terme per la Delegació del Govern a Ceuta i les forces i cossos de seguretat de l'Estat" en la repatriació és "única i exclusivament del Ministeri de l'Interior".

D'on surt la polèmica?

El Ministeri de l’Interior ha ordenat la devolució dels menors migrants després d’un acord entre Espanya i el Marroc, segellat després del relleu de l'anterior ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, per José Manuel Albares. Un fet que no ha caigut gens bé a la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, secretària general de Podemos. El seu ministeri ha retret a Fernando Grande-Marlaska que hagi executat l'operació sense respondre a la seva oferta per treballar junts en un "protocol de reagrupació familiar de nens i nenes que migren sols per tal que compleixi amb la normativa nacional i internacional".

Fonts del ministeri han indicat a elDiario.es que un procés de devolució d'aquesta mena "ha de comptar amb un protocol que inclogui entrevistes individualitzades als nens" i el "coneixement detallat per part de la Fiscalia del procediment".

El Ministeri de l'Interior va enviar el 10 d'agost l'escrit ordenant el trasllat i ha demanat que s’efectuïn les devolucions respectant els drets dels menors.

 

 

Imatge principal: els primers menors de Ceuta ja estan en un centre de Tetuán / Efe