Nou capítol en la repatriació dels menors marroquins que van arribar a Ceuta en la crisi migratòria del passat mes de maig. Després que la justícia l'hagi aturat durant tres dies, ara el ministeri de l'Interior ha assegurat a l'Audiència Nacional que "no existeix cap acta o instrucció" del departament encapçalat per Fernando Grande-Marlaska en què s'ordenin aquestes devolucions.

En un escrit dirigit a la sala contenciosa administrativa, el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, argumenta que el document que sol·licita és un escrit del 10 d'agost que "es limita a posar de manifest que el Ministeri d'Interior prega que es procedeixi a efectuar el retorn dels menors respectant els seus interessos o drets".

D'aquesta manera, segons exposa Pérez, "com que no existeix activitat administrativa impugnable per part del Ministeri de l'Interior" l'Audiència Nacional hauria de procedir a la inadmissió del recurs presentat per la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat, en què es demanava la suspensió cautelar dels trasllats dels menors.

Inadmissió i incompetència 

Davant aquestes peticions, el Ministeri ha volgut aclarir que l'ordre "no ha estat dictada" pel departament, i per tant, l'Audiència Nacional no és competent. Així, des del govern espanyol insisteixen que va ser el govern de Ceuta qui va sol·licitar "l'aplicació de l'acord" entre Espanya i el Marroc i, per això, Interior va redactar l'escrit en resposta a aquesta petició.

Ahir, el ministre Marlaska va haver de tornar a sortir en defensa de la gestió de les repatriacions, assegurant que aquestes s'estan fent amb garanties i conforme a l'acord de cooperació subscrit el 2007 entre Espanya i el Marroc de prevenció de migració il·legal de menors i el seu retorn concertat.

A més, segons va puntualitzar, el govern espanyol no està fent expulsions, sinó  "retorns assistits en benefici del menor" perquè tenen com a objectiu "restablir la seva vida familiar i cultural". En aquest sentit, ha remarcat que el seu Ministeri és un "engranatge més", ja que els retorns són fruit d'una "coordinació interinstitucional". 

El PP rescata Marlaska 

En la mateixa línia que el secretari d'Estat de Seguretat, el ministre ha anat defensant, des que divendres passat es va aprovar el trasllat, que aquesta havia estat una decisió de la ciutat autònoma. Segons ha explicat, és el govern de Ceuta qui té la tutela dels menors, i per tant qui s'encarrega de determinar si ser retornat amb la família és en el seu interès. Ahir, el seu president, Juan Jesús Vías (PP), va mostrar-se "convençut" que s'havia actuat de manera legal en les devolucions. En unes declaracions que serveixen per protegir Marlaska, Vías assegura que "si hi ha algú políticament responsable de les decisions adoptades, aquest soc jo". 

D'aquesta manera, Vías explica que va ser ell qui va donar l'ordre d'iniciar el retorn dels més de 700 nens migrants que malvivien a Ceuta en una situació precària des del mes de maig: "Vivien sense sostre i en assentaments inadequats", reconeix. Segons el polític del PP, abans hauria demanat ajuda al govern espanyol per aplicar el conveni amb Rabat del 2007, ja que està convençut que els nens "estan millor amb les seves famílies".

Retorns paralitzats 

Precisament, el jutjat contenciós administratiu número 2 de la ciutat autònoma va ordenar dilluns a última hora la paralització de "totes les devolucions" de menors migrants al Marroc "fins que es verifiqui com s'ha realitzat el procediment", durant els següents tres dies. Aquest termini acaba demà dijous.