La Conselleria d’Interior té la intenció de blindar la façana d'una vintena de comissaries dels Mossos d’Esquadra amb vidres de seguretat i antibales, després de l’atac a les dependències policials de Vic fa unes setmanes en una manifestació pro-Hasel.

Un grup de treball amb policies i arquitectes està redissenyant com han de ser alguns edificis per incrementar la seguretat, segons ha avançat la Cadena SER i han confirmat fonts d'Interior a l’ACN. La filosofia sempre havia estat que semblessin oficines, que no fossin búnquers, i que donessin imatge de proximitat i transparència. Per això, la majoria tenen en comú un disseny de façana amb finestres i vidres. Ara s’ha creat un grup de treball entre Mossos, infraestructures i la direcció de serveis, on hi ha arquitectes, que ja s'ha reunit dos cops i que ha definit alguns canvis que en una primera fase afectaran una vintena de comissaries, les de capital de demarcació i algunes altres que poden ser objectiu d'atacs.

Ara s’ha creat un grup de treball entre mossos, infraestructures i la direcció de serveis, on hi ha arquitectes, que ja s'ha reunit dos cops i que ha definit alguns canvis que en una primera fase afectaran una vintena de comissaries, les de capital de demarcació i algunes altres que poden ser objectiu d'atacs. Els Mossos faran arribar als tècnics aquesta setmana una llista amb la vintena de comissaries que volen protegir i els arquitectes definiran la millor solució en cada cas amb la idea de tenir els projectes enllestits en el termini d'un mes i mig.

Vidres a prova de bales

El cost anirà en funció del tipus de vidres que acabin col·locant. Una làmina climalit d'un gruix normal costa 70-80 euros per metre quadrat de superfície, mentre que el preu d'un vidre de seguretat que és més resistent als cops pot pujar a entre 400-500 euros per metre quadrat. El cost es dobla fins als 1.000 euros per metre quadrat quan es tracta de vidres antibales de més de 8 centímetres de gruix. En aquest cas, no totes les finestres són adequades per posar-hi aquests vidres i per tant això pot dificultar l'obra, ja que la idea és que totes les comissaries segueixin en actiu mentre es fan les obres.

Els sindicats de Mossos fa anys que reclamen millores i més seguretat a les comissaries arran d'alguns i especialment després dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017. Des d'aleshores, segons Interior, s'han reforçat les recepcions, el que es coneix com la peixera, on hi ha els agents. S'han col·locat vidres antibales, s'ha millorat el tipus de càmeres de videovigilància i s'han col·locat tanques metàl·liques o murs de formigó a les que estan més a prop del carrer per evitar encastaments.

Imatge principal: Foto de la comissaria de mossos de Vic trencada. - CMMEE